Pentru a-si recupera o parte dintre pagubele aduse din cauza creditelor acordate ilegal in perioada 2008 – 2011, BRD Groupe Societe Generale a initiat o serie de procese prin care cere insolventa unora dintre firmele implicate in fraudele bancare de peste 85 milioane de euro.
La sfarsitul anului trecut, procurorii de la Crima Organizata au cerut arestarea preventiva a 12 persoane implicate in fraudarea a 85 mil. euro, printre care directorii BRD Unirea si Dorobanti, Adrian Martis si Andrei Nanu, banuiti ca ar fi coordonat intreaga activitate infractionala din interiorul institutiei pe care o conduceau. Alaturi de acestia s-a cerut si arestarea urmatorilor: Elena Blaga, Orlando Ionut Ghiorghe (evaluator), Andrei Suditu, Niculae Sandu, Ioan Crestin, Dumitru Benga, Vranceanu Jenica Barbu, Marius Locic, Liliana Liuba Alexandrescu (notar), Claudia Maria Peter si Camilia Damiela Pop (notar).
Potrivit anchetatorilor, „una din conditiile impuse de liderii gruparii infractionale, inculpatii Vasile Crestin, Adrian Martis si Andrei Nanu, a fost ca solicitarea initiala de creditare sa fie efectuata intr-un anume cuantum tocmai pentru a nu putea fi descoperita frauda bancara”.
Demersul este legal, fara doar si poate. Societatea bancara a fost prejudiciata si trebuie sa isi recupereze acest prejudiciu de la cei care i l-au produs. Nu vreau sa vorbesc acum despre legalitate.
Dar demersul bancii este la fel de imoral ca si al fraudatorilor. Banca si fraudatorii au actionat intr-o deplina simbioza. Pentru ca banca a creat „sistemul”, l-a intretinut si s-a folosit de el. Iar fraudatorii sunt angajati ai bancii, reprezinta banca, ei chiar „sunt” banca, iar comportamentul lor este la fel de reprezentativ pentru banca. In timp ce banca este la fel de reprezentativa pentru sistemul bancar romanesc.
Oricum, din toata afacerea asta, banca trebuie sa iasa bine…
Despre banci cu convietuirea cu ele puteti citi si in Buna vecinatate tiganeasca.