Am citit deunazi un articol de analiza economica pe unul dintre blogurile pe care le urmaresc uneori. Mi-am permis al posta si aici intru-cat apreciez a fi util pentru cititori. Iar mie imi plac lucrurile utile. ♥ Autorul critica un alt articol, aparut in Financiarul si care se dovedeste o analiza superficiala bazata pe date statistice nerelevante. Iar cum mie imi plac si cei care ii critica pe atotstiutorii ziaristi.♥ Deci sa vedem:
Mi-a atras atentia ieri un articol din „Financiarul„, intitulat „Suntem ultimii din Europa la credite ipotecare: doar 270 de euro / locuitor„. E a nu stiu cata oara cand se face referinta la acest indicator, de aceea m-am decis sa scriu un pic despre aceasta falsa chestiune.
Este falsa din 2 motive:
1.soldul creditelor ipotecare e relevant in primul rand nu fata de PIB sau fata de numarul populatiei, ci fata de totalul salariilor (cati bani castiga, efectiv, populatia);
2.in urma cu 20 sau 30 de ani si in tarile dezvoltate soldul creditelor era dupa toti indicatorii (PIB, populatie, masa salariilor) de 2-3 ori mai mic decat acum, si nu se plangea nimeni, ba dimpotriva, lumea se plange acum.
Acestea fiind zise, trebuie observat ca in cazul Romaniei (4.360.000 de salariati, salariu mediu net anual 4.000 de euro) soldul creditelor ipotecare reprezinta circa 32% din masa anuala a salariilor.
Chiar suntem ultimii? Nu prea.
In Polonia, unde indicatorul citat in articolul de mai sus e de 484 euro / locuitor, soldul creditelor ipotecare reprezinta de fapt doar 27% din totalul masei anuale a salariilor. Polonezii castiga in medie 640 de euro net si au, dupa toate calculele, in jur de 8,5-9 milioane de salariati. Din pacate, deoarece nu am gasit nicaieri cifre concrete privind populatia salariata, a trebuit sa combin informatiile din Eurostat si din CIA Factbook privitoare la populatia apta de munca, populatia ocupata si somaj. Dar am incredere in calculele facute. Indiferent ce cifre folosim, in Polonia soldul creditelor raportat la totalul masei anuale a salariilor e mai mic decat in cazul Romaniei.
Din regiune noi, romanii, ne putem compara cu Slovacia unde soldul creditelor ipotecare e aproximativ 38% din masa salariilor. Celelalte tari citate in articol, Bulgaria, Ungaria si Republica Ceha, sunt intr-adevar mult inaintea noastra si la acest indicator, cu 79%, 66%, respectiv 78%.
Dintre tarile occidentale cea mai indatorata este Spania, unde soldul creditelor ipotecare e in jur de 450% din totalul salariilor in timp ce Italia si Franta sunt cele mai relaxate cu 144%, respectiv 157%. Pentru restul tarilor indicatorul e in jur de 2-300%.
Ca o curiozitate, pentru ca Romania sa ajunga la acelasi raport sold credite ipotecare / masa salariilor ca in Cehia, ar trebui ca datoria pe locuitor sa ajunga la 670 de euro, deci sa creasca de 2,5 ori, si ca sa ajunga din urma Italia, ar trebui sa „detina” o datorie ipotecara pe cap de locuitor de 1.240 de euro – o crestere de 4,6 ori.
Potentialul de crestere a soldului creditelor ipotecare exista, fara indoiala, dar trebuie sa tinem cont si de conditiile economice. De exemplu, daca anul asta alti 300.000 de salariati dispar din economie, indicatorul ar ajunge fara mare efort aproape de 35%.
Va recomand sa cititi si articolul Speculam… speculam in continuare.
400, nu 4000….sau stiti dvs. ceva ce noi nu stim si vi-a scapat? :))))
„Acestea fiind zise, trebuie observat ca in cazul Romaniei (4.360.000 de salariati, salariu mediu net anual 4.000 de euro) soldul creditelor ipotecare reprezinta circa 32% din masa anuala a salariilor.”
dupa cum spuneam… e un labirint al erorilor 🙂