June 14, 2009     Florin Dumitrescu

Mansardarea blocurilor.Ce nu inteleg

Distribuie acest articol

Pentru ochii timisorenilor privelistea hidoasa a unora dintre blocurile comuniste s-a transformat in ultima vreme in cea a unor ciudatenii cu mansarda construita deasupra ultimului etaj.Si nu inteleg…

Nu inteleg cum se face ca blocuri de 30 de ani vechime (de alea mai vechi nici nu vreau sa ma gandesc) proiectate sa duca parter + 4 etaje pot din senin sa duca si o mansarda? Structura de rezistenta a blocului imbatraneste si tu ce faci? Mai trantesti un nivel peste ea. Si ce daca Banatul e a treia regiune a Romaniei ca activitate seisimica.

Materiale usoare, zice constructorul, ca sa nu ingreunam cladirea. Adica lemn, plastic si mult polistiren. Cineva ii intreaba si pe pompieri ce parere au? Evident ca nu, ca doar ce stiu ei! Da' pe proprietarii care au spart pereti pentru a modifica apartamentele ii intreaba cineva de strutura de rezistenta?

Reteaua de apa cu greu aduce apa la etajul 4 si acum mai trebuie alimentat un nivel, agentul termic la fel. Canalizarea se infunda de la 5 nivele, de la 6 se va simti cu adevarat libera. Reteaua electrica? Ei bine reteau electrica isi va face blog ca sa le spuna si celorlate retele din tara cat de fericita este.

Nu sunt expert in estetica arhitecturala dar dupa mine blocurile astea facute de comunisti sunt ingrozitor de urate. Poate din cauza vremii, poate si din cauza ca au fost lasate atat timp fara reparatii la exterior. Vazand insa cateva din cladirile mansardate in Timisoara nu pot sa nu remarc ca arata cel putin caraghios cu o mansarda supradimensionata pe ele.

Si daca toate astea, atunci cum se obtin autorizatiile de constructie?

Ei lasa, nu iti fa tu griji de asta, imi raspunde de 'colo constructorul, ne descurcam noi…

———————————————————-

Andrei Deheleanu este administrator al Incubatorului de Afaceri Software  Timisoara si twitterist de exceptie

zp8497586rq
0 0 votes
Article Rating
5 Comments
Vechi
Noi Voturi
Inline Feedbacks
View all comments
Catalin Radu
Catalin Radu
14 Ani Acum

Andrei, eu sunt mai linistit: inteleg ca mansardele, la fel cu blocurile autorizate si cladite fara respectarea regimului de inaltime in zone (foste odata) linistite de case, sunt chestii trecatoare.

Pe scala timpului geologic, nimeni nu va baga de seama ca intre 2007 si 2010 (sau 2011, 2012) Timisoara nu a mai avut in vigoare un PUG (plan urbanistic general). Cineva a uitat sa il faca sau nu a avut bani sa il faca sau nu a avut competentele necesare. Sau nu a avut consultani olandezi care sa mai aduca o stea-doua orasului nostru de cinci stele, prin generarea unui Plan Integrat de Dezvoltare al Polului de Creştere Timişoara şi a Planului Urbanistic General.

Ei si in lipsa unor documente de o asemenea insemnatate, fiecare a facut si face ce vrea in goana dupa profit imobiliar. Ma intreb cum ar fi aratat urbea noastra daca nu aparea efectul de franare din domeniul imobiliar, generat de criza economica si financiara pe care o traim de ceva vreme. Probabil ca daca dezvoltatorii erau inca in plin elan muncitoresc, nu i-am fi deranjat inca pe cei consultanti olandezi, ca doar nu era frumos sa vina si sa ne spuna ca ceea ce se intampla este de domeniul haosului.

Oricum vestea buna este ca vom avea „o formulă mai conservatoare” în ceea ce priveşte apariţia blocurilor între case, potrivit “arhitectorului” sef al Timisoarei. Adica cam tot asa: prietenilor nostri dezvoltatori le conservam o vreme aprobarile necesare pentru constructii semete, oriunde vor ei sa le planteze. Le vom da in consum imediat ce piata se degripeaza…

cosmin
14 Ani Acum

si pe forum se discuta despre asta. ce fac astia din Valcea este hotie pe fata:

http://euroavocatura.ro/forum/viewtopic.php?id=181

Gicu
14 Ani Acum

Vine si bucurestiul tare din spate : http://mansardare.wordpress.com/

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor