In 1924, la Berlin, regizorul german Fritz Lang ecraniza Metropolis declansand practic primul “soc al viitorului” in mintile oamenilor de pretutindeni.
Capodopera a vremurilor sale, minunat, revolutionar, ciudat, curios si sinistru, unul dintre cele mai bune filme facute vreodata, Metropolis este un oras-gigant al viitorului macinat de tensiunile dintre clase sociale, lideri imbogatiti, cinici si desprinsi de realitate pe de o parte, muncitori inrobiti in saracie si dezumanizati de cealalta. In timp ce muncitorii traiesc in subteran impreuna cu masinariile care dau viata orasului sclipitor de deasupra locuit in exclusivitate de “conducatori”, genii nebune se pun in slujba liderilor vremii iar mii de ochi spioneaza orizonturile intunecate de praful industiei atotcuprinzatoare.
Alegorie a dezumanizarii intr-o societate superindustrializata.
Va suna cunoscut cumva? Va simtiti altfel, dar cu adevarat altfel dupa 100 de ani? Mai ganditi-va putin… Traficul din Metropolis cu Mecedes-Benz-urile din epoca, aerisit si supraetajat este un vis frumos astazi in timp ce oamenii “muncii” nu traiesc sub pamant ci in cutii de chibrituri la periferie.
Intr-un interviu din anii ’60, Lang, refugiat de 20 de ani in SUA, raspunde usor plictisit la o intrebare despre Metropolis astfel: “De ce va intereseaza atat de mult un film care nu mai exista?”
Nu mai exista, a devenit realitate, iar noi traim in fiecare zi acest film… Metropolis.
Acest post despre Berlinul interbelic a fost postat si pe TravelPod.
"In cadrul proiectului cultural „Timisoara-Mica Viena" si sub patronajul consulului Republicii Federale Germania la Timisoara, Centrul Cultural German prezinta in data de 2 iulie 2011, in Piata Unirii, filmul clasic al lui Fritz Lang „METROPOLIS", pe un ecran de dimensiuni foarte mari. Aceasta prezentare, vizibila din toate colturile pietei va fi acompaniata muzical de catre muzicianul, DJ-ul si artistul media Antonio Bras".... asa suna anuntul... daca nu ar fi fost atat de frig in seara trecuta... daca nu ar fi intarziat cu mai bine de 30 de minute prezentarea... daca nu ar fi fost si putina propaganda electorala in asteptarea alegerilor... ar fi fost chiar interesant, daca 🙁