August 24, 2013     Florin Dumitrescu

Miopia verde

Distribuie acest articol

Totul e pregatit. Am umflat rotile la bicicleta si rucsacul e bine fixat. Sunt hotarat, dezastrul de la Rosia Montana nu trebuie sa se intample, iar eu voi contribui la asta. Ma pregatesc de cateva zile pentru marea intalnire, ne vom strange cu miile pentru a impiedica dezastrul din Apuseni.

Salut vecina de la 2 inainte de a incaleca pe bicicleta. Batrana aceasta ma enerveaza pentru ca spioneaza non-stop si se baga in seama cu toata lumea. Mai mult decat atat, intotdeauna arunca gunoiul de-a-indoaselea in tomberoane. Avem si noi tomberoane pentru colectarea selectiva iar ea… niciodata nu i-am atras atentia, dar o s-o fac!

Trec in viteza de coltul strazii, o ce buna e bicicleta asta! In stanga mea simt mirosul putrezit ce vine de la Kandia, fosta fabrica de ciocolata. Candva celebra, acum zace in ruina, plina de mormane de gunoaie. Pun pariu ca e plina de azbest cancerigen. E de-a dreptul revoltator! Anul trecut, ma invitase intr-un grup cineva de pe facebook. Voiau sa stranga semnaturi pentru demolare, e un focar. Nu am avut timp de nimicuri, eu ma ocup de treburile importante, Rosia Montana bunaoara sau gazele de sist. Dar e bine ca se ocupa cineva si de chestiuni din astea.

Ies din oras pe Calea Sagului. Am in fata groapa de gunoi de la Parta. Ce se intampla acolo e de-a dreptul revoltator! Desi oficial groapa e inchisa, zilnic sosesc camioane incarcate cu moloz si gunoaie. O intreaga fauna formata din paraziti umani si animali traieste intr-un ecosistem viabil condus de traficantii de deseuri. Ar trebui ca cineva sa se ocupe si de asta, poate ca e cazul ca Primaria Timisoarei sau Consiliul Judetean sa faca ceva. Eu ma indrept spre Rosia Montana.

Texul de mai sus e din jurnalul imaginar al unui ecologist convins, al unui om manat de bune intentii din categoria celor care organizeaza ample campanii publice, festivaluri sau manifestatii dure pentru salvarea Rosiei Montane sau impotriva exploatarii gazelor de sist in Romania. Cu totii am auzit de ei.

In opinia mea este o intreaga generatie de miopi teribili care nu vad padurea de copacul gros ce le intuneca orizontul. O intreaga generatie manata de cauze nobile, dar rupta de realitatea vietii de zi cu zi in comunitate. O generatie cu un simt civil umflat artificial de teribilism sau plictiseala si manipulat de demagogi abili, care stiu intotdeauna sa traga foloasele din bunele intentii ce paveaza drumul spre iad.

Eu cred ca spiritul civic exista in fiecare zi sau nu exista deloc, eu cred ca atitudinea ecologista se manifesta in egala masura in fata tomberonului de pe scara sau a parcului din cartier ca si in problema energiei nucleare sau a defrisarilor. Si sincer, mi se pare un teribilism manipulat politic sa blochezi proiecte devastatoare pentru mediu cum e Rosia Montana, dar sa ignori complet defrisarile ilegale si nocive din Apusenii pentru care te lupti.

Despre cauzele acestei miopii si consecintele sale, voi scrie data viitoare.     

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
1 Comment
Vechi
Noi Voturi
Inline Feedbacks
View all comments
aurora
aurora
10 Ani Acum

Nu voi face o alta introducere decit ca, Bravo,Bravo,Bravo… sincer credeam ca nu mai exista oameni cu gindire sanatoasa, dar uite ca farima de speranta ramasa a dat roade! Am “dat” peste acest blog cautind un pseudo-raspuns la o intrebare care ma “roade”de mult timp, si pentru acest lucru am sa trimit un email cu problema in concret. Ceea ce doream sa transmit aici e ca am gasit un blog cu titlu trasnit dar fenomenal de bun, am stat o zi intreaga si am citit absolut total,n u puteam sa rezist lecturii si asa ceva nu mi s-a mai intimplat de ceva vreme! Domnule jos palaria! pentru absolut tot ceea ce esti, gindesti si faci. I-ti doresc tot binele din lume, bineinteles si asociatilor.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor