Nemtii nu sunt niciodata multumiti... pe bune. Ba ca aia dureaza prea mult, ba ca cealalta se impoziteaza de doua ori. Nu inteleg de ce se raporteaza vesnic la Germania.
Poate lucrurile sunt uneori imprevizibile, dar sa nu uitam ca hazardul este singura constanta din univers (exista o teorie in acest sens, am citit despre ea in Codul lui Oreste), poate procedurile sunt subiective dar functionarii sunt oameni pana la urma, pot fi uneori obositi, alteori prudenti (si nu este normal sa isi asume responsabilitati inutile, mai ales acum cu reducerea de salariu).
Eu cred ca toate astea sunt aere de superioritate imperialista si nu vad ce cauta pe aici nemultumiti fiind cand ar putea sa investeasca in alta parte unde conditiile lor sofisticate de chitibusar sunt pe deplin satisfacute (cum ar fi Statele Unite sau Australia si alte cateva state dintr-astea).
Mai nou, cica au facut un studiu (academic zic ei, de parca noi nu am avea Academie, chiar mai multe) si au analizat procedurile necesare unui investitor strain pentru a dobandi un teren in vederea deschiderii unei afaceri. Si zic astia ca timpul necesar pentru a intra, ca proprietar, in posesia unui teren pe care se poate cladi o afacere variaza intre jumatate de an (in Nicaragua sau Sierra Leone, adica acolo unde nu sunt academii, noi avem chiar mai multe) si doua saptamani (in Armenia, Georgia, Coreea de Sud sau Sudan, adica Sudan c’mon, astia cu studiul lor cred ca se plictiseau, pe bune).
Din punctul de vedere al procedurilor, autoritatilor canadiene le sunt suficienti doi pasi (da, de politie calare canadiana); in Venezuela e nevoie de 19 formalitati, in Uganda de 21. In Romania, numarul acestora este de 7 (fata de 9 in Moldova, adica cica la ei mai trebuie de la Presedinte si de la Ministerul Securitatii) iar cel al zilelor de care un strain are nevoie pentru a pune pe picioare o afacere este de 11, cu una mai mult decat dincolo de Prut (ca parca nu mai trebuie sa te si odihnesti o zi, doua, chiar daca esti neamt, nu). Banca Mondiala a studiat climatul investitional din 87 de natiuni.
Daca va intereseaza prostia asta cititi si voi, eu m-am plictisit deja...
Pe bune daca nu ma enerveaza nemtii astia si in Cap de neamt
Codul lui Oreste ?
mama, ce jenantă referinţă !
Acest articol este un pamflet.
Pamfletul este (dupa Wikipedia) o specie literara in care autorul infiereaza anumite tare sociale, conceptii politice, etc. si reprezinta (dupa mine) o forma superioara de exprimare publicistica.
Imi pare rau ca nu toti cititorii mei apreciaza acest stil.
Cu toate acestea voi scrie in continuare pamflete.
sent to my dumbphone 🙂