July 19, 2009     Florin Dumitrescu

Regulile trebuie schimbate

Distribuie acest articol

Mi s-a parut interesant. In plus, si eu cred ca regulile trebuiesc schimbate, si inca radical. Mai cred ca piata imobiliara nu va mai fi niciodata la fel si trebuie sa ne obisnuim cu asta.

Va fi greu. Pentru cei care au castigat multi bani din aceasta piata speculativa va fi foarte greu. Pentru cei care au banii blocati in imobile cumparate in scop de investitie, fara necesitatea unui spatiu locativ si care acum platesc rate mari la credit, va fi si mai greu.

Dar e singura solutie.

Dan Ioan Popp, directorul executiv al Impact, singurul dezvoltator roman listat la Bursa de Valori, a vorbit intr-un interviu acordat Wall-Street despre starea sectorului rezidential, perspectivele de revenire a pietei de capital, dar si despre solutii globale de iesire din criza.


Criza a cutremurat mediul de business si a creat noi repere economice si financiare. A taiat elanul managerilor aparuti in perioada de ascensiune economica si a lansat conceptul de “manageri de criza”.

Dan Ioan Popp vorbeste despre criza din perspectiva unui manager cu zeci de ani de experienta. Viziunea sa pentru iesirea din aceasta situatie: o schimbare a regulilor la toate nivelurile. Desi considera ca previziunile despre evolutiile macroeconomice sunt greu de facut, Popp se declara suprins de tacerea Uniunii Europene si de o oarecare reorientare a administratiei americane si considera ca normele trebuie schimbate.

“Trebuie rediscutate regulile contabile, financiare si trebuie redusa debalansarea dintre economiile din China, India, Mexic, de pe o parte, si restul lumii, pe de alta parte. Daca lucrurile acestea nu se schimba, nu avem despre ce sa vorbim”, declara Dan I. Popp.

El sustine ca Barack Obama si pozitia sa asumata in acest context este un semn bun. Ca o solutie pentru criza, Popp vede o concertare intre pietele din Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana.

“Daca aceaste doua piete nu se unesc, nu o sa iasa nimic. Romania o sa oscileze, ca si pana acum, dupa stiri. Suntem prea mici, vom depinde de ce stabilesc altii”.

Chiar daca aterizarea va fi dureroasa, trebuie sa fim tot timpul informati, sa intelegem ce se intampla si sa avem mai multe scenarii.

“Competenta in materie de criza consta in faptul ca trebuie sa ai mai multe scenarii. Pentru asta e nevoie de intelepciune si cred ca Banca Nationala este foarte echipata din acest punct de vedere, prin guvernator”, considera Popp.

El atrage atentia asupra faptului ca guvernantii tarii trebuie sa aiba grija cum pozitioneaza Romania in contextul global. “Sunt multe puteri, multi jucatori, fiecare cu interesul lui si cineva trebuie sa fie sacrificat. Guvernantii, in esenta, trebuie sa fie atenti ca noi sa nu fim pionii de sacrificiu”, declara Dan I. Popp.

El a mai spus ca sistemul privat este la dispozitia guvernantilor, care au nevoie de sfetnici buni, de scenarii si de provizii.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
1 Comment
Vechi
Noi Voturi
Inline Feedbacks
View all comments
dan oradeanul
dan oradeanul
14 Ani Acum

DIP este una dintre cele mai putin autorizate persoane din romania sa faca aprecieri de tipul celor doi. “imaculatul” DIP ar trebui sa reflecteze la ce se intampla in ograda sa(guvernata de minciuna)si apoi sa dea sfaturi unuia si altuia!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor