22.01.2014     Florin Dumitrescu

Se pot stinge obligatiile prin compensatie?

Distribuie acest articol

Compensatia reprezinta un mod de stingere a obligatiilor care consta in stingerea datoriilor reciproce  pana la concurenta celei mai mici dintre ele.( art.1616 C.Civil) Așadar, este vorba de stingerea unor datorii pe care o persoană (fizică sau juridică) le are fața de altă persoană ce are în același timp datorie față de prima persoană. Daca aceste datorii reciproce sunt egale ca valoare atunci se sting in totalitate; dacă însă una din datorii este mai mică se vor stinge până la valoarea acesteia.

Exista si cazuri speciale de compensație -de exemplu:  modul de stingere a obligațiilor fiscale reglementat de Codul de procedură fiscală.

Compensatia opereaza de plin drept de indata ce exista doua datorii certe, lichide si exigibile, si care au ca obiect o suma de bani sau o anumita cantitate de bunuri fungibile de aceeasi natura.

O parte poate cere lichidarea judiciara a unei datorii pentru a putea opune compensatia

–      Oricare dintre parti poate renunta, in mod expres sau tacit, la compensatie

Compensatia  nu are loc atunci cand :

– Creanta rezulta dintr-un act facut cu intentia de a pagubi

– Datoria are ca obiect restituirea bunului dat in depozit sau cu titlu de comodat

– Are ca obiect un bun insesizabil

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor