El e cel mai mare speculant imobiliar al tuturor timpurilor.
Numele lui este Mohammed bin Rashid al-Maktoum si e emirul Dubaiului si vicepresedintele Emiratelor Arabe Unite. Sursa bogatiei sale, petrolul si disperarea unei economii globale si care nu vrea sa scape in ruptul capului de vechile obiceiuri energetice.
Bogatia sa, nascuta din lacomia lumii occidentale a fost timp de decenii investita intr-o la fel de nesanatoasa lacomie in cea mai mare speculatie imobiliara a tuturor timpurilor: constructia orasului Dubai, in mijlocul desertului, departe de sursele de apa naturala si in afara cailor de comunicatie internationale. Sfidand orice regula de dezvoltare strategica a unei asezari urbane au fost construite imense hoteluri de lux si cartiere de afaceri, terenuri de golf si complexe industriale. Cantitati uriase de energie cinetica sau umana au fost folosite pentru a crea imensa infrastructura care trebuia sa sustina acest megalopolis al secolului XXI si care trebuia sa satisfaca ambitiile megalomanice ale acestui mare speculator in uimirea intregii lumi. Au fost construite autostrazi pe nisipuri miscatoare, canale navigabile departe de rutele maritime ba chiar si o pista de schi uitata de zapada muntilor.
Dar lupta neostoita a omului cu natura are intotdeauna acelasi final. Asemenea civilizatiei Maya care acum 1500 de ani se prabusea in sacrificii rituale invocand bunatatea zeilor ce trebuia sa tina locul padurii distruse prin aroganta civilizatoare. Asemenea civilizatiilor de oriunde care primesc intotdeauna aceasi lectie cand ridica prea sus nasul tehnologic impotriva blajinei naturi, Emiratul Dubai a intrat in faliment.
Dubaiul nu mai are bani pentru a sustine imensele sale lucrari de constructii. Lumea nu mai are nevoie de ele. De parca ar fi avut nevoie vreodata...
Istoria se repeta intotdeauna. Si ne intoarcem din nou de unde am plecat.
Acest post despre Dubai a fost postat si pe TravelPod.
Si pentru ca spectacolul trebuie sa continue: Trei camere in cea mai inalta cladire din lume costa 5,6 milioane de dolari Aproximativ 90% din locuinte au fost deja vandute Primii locatari ai Burj Khalifa vor intra in apartamente la sfarsitul lunii martie Plata cu cash iti poate aduce o reducere de pana la 50% https://www.financiarul.com/articol_41658/preturile-din-burj-khalifa-aproape-ca-ating-norii.html