Potrivit art. 576 C. Civ. servitutea este o sarcina impusa asupra unui imobil pentru uzul si utilitatea unui imobil având un alt proprietar. Doctrina defineste însa servitutea ca fiind dreptul real principal derivat, perpetuu si indivizibil, constituit asupra unui imobil numit fond aservit, pentru uzul si utilitatea altui imobil, numit fond dominant, imobile care apartin la proprietari diferiti. Dupa alti autori servitutea este o sarcina ce se constituie cu privire la un imobil, pentru înlesnirea sau largirea utilitatii unui alt imobil ce apartine altui proprietar. Ex: servitutea de trecere.
20.04.2009 Florin Dumitrescu
Buna ziua
Am nevoie de niste informatii despre dreptul de servitute.Va explic:
Am cumparat un teren de 1000 mp si in actul de vanzare cumparare nu este stipulat nici cota indiviza sau dreptul de servitute. Bun, am ajuns la o intelegere cu fosti propietari si ne vor da dreptul de servitute motivand ca nu poate sa ne dea cota indiviza deoarece vrea sa doneze calea de acces primariei. Acum intrebarea mea e: cat e valabil acest drept de servitute tinand cont ca in viitor primaria il va avea in propietate?
Exista alta posibilitate de a obtine cota indiviza din calea de acces?
Daca ma puteti ajuta cu niste sfaturi mi le puteti trimite pe mail-ul [email protected]
Multumesc
@simona_petrariu Nu inteleg de ce ar trebui sa primiti si un drept de servitute sau o cota indiviza? Nu exista cota indiviza din calea de acces!Cred ca e o mica confuzie aici. Va rog, reveniti cu detalii.
Servitutile instituite prin acordul partilor sunt valabile pentru perioada de timp pt care au fost instituite de autorii lor. Noul proprietar va dobandi bunul impreuna cu servitutea de trecere.
Va rog reveniti!