Potrivit art. 680 C. Civ. „în lipsa de moştenitori legali sau testamentari, bunurile lăsate de defunct trec în proprietatea statului”.
În cazul lipsei totale a moştenitorilor legali şi a legatarilor statul are vocaţie succesorală concreta. Dar el are acest drept nu numai în acest caz. De exemplu, dacă nu există moştenitori legali, iar defuntul prin testamentul lăsat a instituit unul sau mai mulţi legatari cu titlu particular se va naşte vocaţia succesorală concretă a statului, chiar dacă legatarii acceptă legatul, deoarece legatarii cu titlu particular nu au vocaţie asupra patrimoniului succesoral ci numai asupra bunurilor determinate care fac obiectul legatelor, restul patrimoniului defunctului revenind statului.
Buna ziua. As avea si eu o intrebare.
Am avut grija si am intretinut mai bine de 5 ani pe cineva care a murit intempestiv si nu a lasat testament. Nu are rude cunoscute si nici eu nu am testament.
In cazul meu mostenirea este vacanta si statul o va revendica?
Da, din pacate mostenirea lasata de persoana decedata devine vacanta prin lipsa de mostenitori legali sau testamentari.
Buna ziua.
In situatia in care au existat intr-un testament 4 legatari universali care au primit in indiviziune si in parti egale o mostenire, iar din cei 4 legatari 3 au decedat, la dezbaterea succesorala cel in viata mosteneste tot sau doar partea specificata de 1/4 si restul trece la stat ?
@Sarbu Ioana Daca legatarul ramas in viata nu detine si calitatea de mostenitor legal, parerea mea este ca acesta va dobandi doar cota parte de succesiune specificata in testament. Restul trece la stat 🙁