March 27, 2011     Florin Dumitrescu

Cand se activeaza dreptul statului asupra mostenirii vacante?

Distribuie acest articol

Potrivit art. 680 C. Civ. „în lipsa de moştenitori legali sau testamentari, bunurile lăsate de defunct trec în proprietatea statului”.

În cazul lipsei totale a moştenitorilor legali şi a legatarilor statul are vocaţie succesorală concreta. Dar el are acest drept nu numai în acest caz. De exemplu, dacă nu există moştenitori legali, iar defuntul prin testamentul lăsat a instituit unul sau mai mulţi legatari cu titlu particular se va naşte vocaţia succesorală concretă a statului, chiar dacă legatarii acceptă legatul, deoarece legatarii cu titlu particular nu au vocaţie asupra patrimoniului succesoral ci numai asupra bunurilor determinate care fac obiectul legatelor, restul patrimoniului defunctului revenind statului.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
4 Comments
Vechi
Noi Voturi
Inline Feedbacks
View all comments
Rotariu Narcisa
Rotariu Narcisa
12 Ani Acum

Buna ziua. As avea si eu o intrebare.
Am avut grija si am intretinut mai bine de 5 ani pe cineva care a murit intempestiv si nu a lasat testament. Nu are rude cunoscute si nici eu nu am testament.
In cazul meu mostenirea este vacanta si statul o va revendica?

Sarbu Ioana
Sarbu Ioana
12 Ani Acum

Buna ziua.
In situatia in care au existat intr-un testament 4 legatari universali care au primit in indiviziune si in parti egale o mostenire, iar din cei 4 legatari 3 au decedat, la dezbaterea succesorala cel in viata mosteneste tot sau doar partea specificata de 1/4 si restul trece la stat ?

4
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor