November 10, 2010     Florin Dumitrescu

Care sunt situatiile in care se poate revoca donatia?

Distribuie acest articol

Donatia are un caracter irevocabil cu exceptia unor cazuri expres prevazute de lege. Astfel, este revocabila donatia intre soti, este revocabila donatia cu sarcina pentru neindeplinirea conditiilor. Este posibila revocarea donatiei pentru ingratitudine, cand donatarul a atentat la viata donatorului, daca a savarsit impotriva acestuia delicte, cruzimi sau injurii grave ori fara motive intemeiate, nu i-a acordat intretinerea de care avea nevoie.

Este revocabila de drept donatia facuta de persoana care la data incheierii actului nu avea copii sau descendenti, daca dupa aceasta data donatorul dobandeste un copil din casatorie sau din afara ei, fie chiar postum, nascut in urma mortii tatalui. Donatia este un act juridic solemn intrucat valabilitatea ei este conditionata de exprimarea consimtamantului partilor, personal sau prin mandatar numai in forma autentica.

Daca obiectul donatiei il constituie un bun imobil pentru incheierea actului este necesara indeplinirea si a celorlalte conditii prevazute de lege pentru instrainarea de imobile. Daca se doneaza bunuri mobile este obligatorie intocmirea unui act care sa cuprinda enumerarea si evaluarea lor.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
226 Comments
Vechi
Noi Voturi
Inline Feedbacks
View all comments
alina
alina
12 Ani Acum

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat. Sant in divort am 2 copii minorii, locuiesc inca cu sotul si cred ca si in continuare dupa divort ptr ca nu am unde merge. Problema este: – avem o casa cumparata inpreuna figuram amandoi pe cf, dar cu probleme la jumatate din suprafata terenului, am clarificat pana la urma problema cu terenul dar sotul cu banii nostri a mers la notar si a trecut terenul pe numele parintiilor lui care la randul lor iau facut donatie doar sotului. Vazand asemenea lucruri l-am intrebat si a zis ca el nu pleaca din casa ca are mai mult ca mine si m-ia propus o sumaa de bani josnica ca sa plec, dar nu-mi ajunge nici de o garsoniera. Colac peste pupaza aflu ca o parte din terenul lui include si o parte din casa ce fac?
va multumesc.

cristian
12 Ani Acum

Buna ziua,
Am cumparat o casa in anul 2005, pe care ulterior in anul 2009 am donat-o fiicei mele cu ACT DE DONATIE CU CLAUZA DE INTRETINERE catre soacra mea, pana la majoratul fiicei. Cum pot anula donatia, deoarece anul trecut mi sa nascut al doilea copil si nu doresc sa fie discutii intre ele mai tarziu.

MANUELA
MANUELA
12 Ani Acum

Buna ziua
Sunt casatorita. Sotul meu e foarte bolnav si vrea sa-mi lase apartamentul lui prin donatie, avand in vedere ca sunt sotia lui si sunt singura care il ingrijesc si ii voi fi aproape pana in ultima clipa. Problema e ca mai are 2 copii din prima casnicie, care nu s-au interesat de el de 20 ani, nu il ajuta cu nimic, dar dupa moartea lui au pretentii la mostenire. Donatia poate fi atacata in instanta? Exista o alta posibilitate ca apartamentul sa-mi ramana mie, tinand cont ca il ingrijesc de ani buni singura, fara nici un ajutor in partea copiilor?

danture
danture
12 Ani Acum

As dori sa stiu ce acte pot face sotiei mele si copilului nostru minor, fara a le crea neplaceri majore dupa decesul meu, tinind cont ca mai am doi copii majori din prima casatorie, iar bunurile detinute sunt obtinute inaintea casatoriei. Va multumesc.

Roxana
Roxana
12 Ani Acum

Buna ziua

As avea urmatoarea problema: in anul 2010 parintii au cumparat o casa pe numele meu prin act de vanzare cumparare cu clauza viagera pentru ei, in urma donarii sumei de banii pt cumpararea casei. Acum in urma unor discutii ei doresc sa le dau casa inapoi pe acte, cum as putea proceda care sunt posibilitatile sa pot realiza acest lucru?

multumesc

Amelia
Amelia
12 Ani Acum

Buna ziua! Problema mea este urmatoarea. In anul 2001 mama mea a decedat.Tata mi-a donat mie apartamentul in care locuiam iar fratelui meu un alt apartament. Notarul ne-a explicat ca avand fiecare cate o donatie nu ne putem ataca reciproc. Cumnatei mele insa ii este teama ca in cazul decesului fratelui meu, eu ca sora as putea avea pretentie asupra proprietatii ramasa in urma fratelui meu. Imi puteti da unele explicatii in legatura cu aceste donatii? Multumesc

mishell
mishell
12 Ani Acum

in anul 2009 am achizitionat o casa, unde rezulta ca banii provin de la o persoana numita PROCURATOR DE FONDURI, ptr ca in aceea perioada divortul meu nu era incheiat…
ce posibilitate este ca acest act de vanzare cumparare poate fi atacat de acest PROCURATOR DE FONDURI, sau de urmasii directi…
multumesc…

mishell
mishell
12 Ani Acum

multumesc frumos ptr raspuns… unde as putea trimite un e mail cu acest contract de vanzare cumparare?? sau ce anume din continutul sau este concludent??? as putea scrie aici..
multumesc inca o data…

Amelia
Amelia
12 Ani Acum

Multumesc pentru raspuns. Am uitat sa precizez ca fratele meu are doi copii si ca atare temerile cumnatei mele sunt nefondate. Cred ca autommat mostenitorii fratelui meu sunt copiii.

dida
dida
12 Ani Acum

Buna ziua, va rog sa ma informati daca o donatie poate fi atacata de frati sau nepoti ( copiii surorii si ai fratelui ), deoarece nu am copii si doresc sa donez apartamentul . Multumesc

dan
dan
12 Ani Acum

In octombrie 2010 am inceput executarea cu bilete la ordin semnate in nume propiu.In iulie 2011 se doneaza de catre cel care a semnat biletele un apartament cu 3 camere.Este normal ?

felicia
felicia
11 Ani Acum

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati sa ma lamuresc intr-o problema.
Pentru a putea beneficia de creditul “Prima casa” m-am grabit sa dau o declaratie autentificata la notar prin care renunt la succesiunea dupa defunctul meu tata.
Succesiunea nu s-a dezbatut inca din lipsa actelor: cadastru, intabularea casei si terenului arabil.
Intrebarea mea este: declaratia autentificata la notar de renuntare la succesiunea dupa tata mai poate fi anulata?
Mai exista o cale legala de a-mi intra in drepturi la succesiunea care nu s-a dezbatut nici acuma?
Pe cale amiabila sora mea poate sa-mi doneze din dreptul ei daca eu am renuntat anterior?

Niko
Niko
11 Ani Acum

Buna seara… Va rog sa ma lamuriti intr-o problema. Viitorul meu sot va primi prin donatie cu drept de servitute un apartament de la parintii lui, inainte de casatorie. Ce implica acest lucru? Se poate vinde apartamentul dupa o perioada? Poate sotul sa ma adauge si pe mine ca proprietar fara stirea parintilor lui? In caz de divort, voi avea drept la jumatate din casa? Intreb ce implica acest tip de donatie, pentru ca nu as vrea sa ma simt ca “in chirie” in viitoarea mea casa….Multumesc frumos!

Niko
Niko
11 Ani Acum

Imi cer scuze, nu am fost foarte bine informata… Este vorba despre usufruct.. Va multumesc pentru raspuns!

mioara
mioara
11 Ani Acum

Buna ziua! As dori o lamurire, daca este posibil. Problema este aceasta: Tatal meu s-a casatorit cu o alta femeie, impreuna au cumparat o casa si terenul aferent. In timpul vietii au facut act de donatie fiicei si nepoatei…sotiei, care la randul lor au donat altei fiice respectiv sora. Intre timp sotia tatalui a decedat, iar nepoata se comporta foarte urat cu tata. Tata doreste revocarea donatiei. Este posibila revocarea? Mentionez ca tata are drept de abitatie viagera. Eu ca unica fiica a tatalui meu pot avea vreo pretentie la aceasta casa?

Alexandru
Alexandru
11 Ani Acum

Buna ziua,

As avea si eu o intrebare. Parintii mei detin un teren de 1000mp pe care se afla construite doua case. Avand o varsta relativ inaintata, ei doresc sa ne doneze, mie si surorii mele, propietatile lor. As dori sa stiu daca am dreptul sa vand bunul dobandit in urma donatiei dupa moartea (sau in timpul vietii) parintilor mei?

Al doilea aspect pe care as vrea sa-l mentionez este ca terenul est divizat in doua parcele: una de 420 mp si una de 580 mp, eu urmand sa primesc parcela mai mare. As dori sa stiu, daca sora mea poate ataca in justitie aceasta donatie invocand o “inegalitate” in separarea masei succesorale?

As dori sa va mai pun o ultima intrebare: eu sunt casatorit si as dori sa stiu, in eventualitatea unui divort, daca sotia are dreptul sa primeasca jumatate din bunul mostenit de la parintii mei (eu fiind beneficiarul unic in contractul de donatie)

Va multumesc anticipat si va doresc o dupa-amiaza placuta!
Alexandru B.

teodor
11 Ani Acum

Buna seara
Matusa sotiei mele vrea sa ne lase un apartament prin donatie. Poate fi atacata aceasta in instanta?
Mentionez ca matusa are un frate care la randul sau are un copil, acesta fiind frate vitreg cu sotia mea.
Alti mostenitori nu sunt.
Ce este mai buna donatia sau testamentul si care este mai ieftina?
Multumesc anticipat.

Cristian
Cristian
5 Ani Acum

Am și eu o donație încheiat cu părinții și nu înțeleg de ce să nu am nici un drept asupra apartamentului dacă apartamentul este întăbulat pe numele meu?

moni
moni
11 Ani Acum

Buna ziua. As dori sa stiu daca sotul meu poate ataca o donatie facuta de parintii mei in timpul casatoriei mele?

george
11 Ani Acum

Actul de donatie poate fi atacat de creditorii celui care a donat?

mihaela
mihaela
11 Ani Acum

buna ziua
va rog sa ma ajuta-ti cu un raspuns. e mai complicat dar cred ca pot fi explicita. mama a decedat de 2 ani
casa e pe numele ambilor parinti, suntem 4 frati 2 de la tata actual doi din casatorie anterioara a mamei mele, pe numele parintilor sunt doar eu, ceilalti frati au numele celuilalt tata cu care mama nu mai e de 30 de ani, nu am dezbatut partea mamei dupa moartea ei, imi puteti spune ce parte mi s-ar cuvenii mie?

catalina
catalina
11 Ani Acum

Buna ziua. As dori sa stiu daca primariile pot face donatii. Ne desfasuram activitatea intr-o cladire a primariei. Am amenajat aceasta cladire cu o investitie finala de aprox 3 miliarde vechi. Problema este ca la baza avem doar un contract de asociere pe o perioada de 20 ani. Avand in vedere ca suntem un club sportiv, privat care de-a lungul timpului a obtinut foarte multe rezultate atat pe plan national cat si international si care a format generatii intregi de copii(1987-2012), ma interesa daca exista vreo posibilitate de a intra in posesia acestei cladiri renovata de noi, fara a fi necesar sa mai cumparam spatiul care este foarte mare si pt care oricum nu am avea bani. Ni s-a oferit aceasta cladire datorita rezultatelor obtinute de-a lungul anilor, insa la inceput nu am stiut ca necesita atat de multe reparatii; intrand in hora a trebuit sa jucam pana la capat. Acum conform contractului dupa 20 de ani trebuie sa parasim cladirea si bineinteles toata investitia. Vreau doar sa stiu daca primaria ne poate dona aceasta cladire.

Cioroaba
Cioroaba
11 Ani Acum

Buna ziua.
In urma cu 4 ani tatal meu a decedat. Imediat s-a facut succesiunea intre mine, mama si sora mea. Parintii mei aveau un apartament pe care acum vrem sa-l vindem. Sora mea este si ea proprietara unui apartament. Este casatorita si are doi copii. Mentionez ca este unicul proprietar al apartamentului.
Acum vrem sa vindem apartamentul mamei mele pt ca ei s-au mutat in alta tara. Cum putem face ca mama mea sa intre in posesia apartamentului detinut de sora mea?

Florentina
Florentina
11 Ani Acum

Buna ziua

In 25.11.1999 parintii mei au incheiat cu mine un contract de donatie cu drept de abitatie viagera si obligatie de intretinere, in urma caruia imi era donata cu nuda proprietate un apartament compus din 4 camere, sub rezerva dreptului de abitatie viagera (apartament in care locuiam si locuiesc in continuare, alaturi de parintii mei). Mentionez ca mai am doua surori in viata carora le-am facut cunoscuta inca de pe atunci existenta acestui act, ele primind in schimb de la parintii mei o anumita suma de bani fiecare, fara insa a autentifica donatia in bani (desi notarul ii sfatuise pe parintii mei sa incheie un act legal in acest sens). Surorile mele locuind fiecare in alte apartamente, achizitionate de ele, parintii mei si-au dorit sa raman in casa, impreuna cu ei. Specific ca parintii mei s-au temut sa nu cumva sa divortez (eu fiind casatorita si avand un copil) si sa trebuiasca sa impart cumva apartamentul lor, de aceea au refuzat sa incheiem un contract de vanzare-cumparare cu abitatie viagera si au recurs la aceasta donatie.
Ma intereseaza sa stiu acum, cat inca mai traiesc ambii parinti, ce valoare are acest act, daca poate fi revocat de surori, nepoti ori alte rude (in afara de parintii mei, care acum ar fi dispusi sa incheiem chiar si un contract de vanzare-cumparare, daca ar fi mai sigur). De asemenea, as fi interesata sa stiu daca pot vinde acest apartament, dupa decesul parintilor mei, fiicei noastre.

magda
magda
11 Ani Acum

buna ziua
detin un apartament proprietate personala
prin ce metoda mama mea poate sa devina proprietara apartamentului pe care il detin?

mihaela
mihaela
11 Ani Acum

va multumesc pentru raspuns si va deranjez din nou in continuarea poz 37: partea tatalui se mai imparte dupa decesul acestuia? pe numele sau sunt doar eu, ceilalti 3 frati sunt ai mamei din casatoria anterioara si nu au numele tatalui in discutie. multumesc

mihaela
mihaela
11 Ani Acum

imi poate face act de donatie pe partea sa? multumesc

D.M.
D.M.
11 Ani Acum

Buna ziua!
Detin o propietate si un imobil primite donatie de la tatal meu.Sunt casatorita si am un copil.Din pacate doresc sa divortez si sa ma mut cat mai curand dar sotul meu nu este de acord si doreste partea lui din casa(el se refera la imbunatatirile si mobila facute in timpul casatoriei).Sunt de acord sa ii cedez aceste lucruri doar sa plec cat mai curand impreuna cu copilul dar divortul dureaza destul de mult.
Intrebarea mea este cum as putea sa instrainez locuinta cat mai curand chiar daca nu suntem divortati sau daca se poate revoca donatia, adica sa o primeasca inapoi tatal meu.Daca o vand acum in situatia in care nu suntem casatoriti banii primiti vor deveni bun comun si trebuie impartititi?Ce sa fac sa rezolv cat mai curand aceasta situatie?

226
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor