23.06.2013     Florin Dumitrescu

Ce este institutia donatiei?

Distribuie acest articol

Contract prin care o persoana, donator, transmite, de regula in mod gratuit si irevocabil, dreptul de proprietate asupra unui bun catre o alta persoana, donatar, care il accepta. Donatiile facute unui minor sau unei persoane puse sub interdictie se accepta de oricare dintre parinti sau de tutore. Donatia este un contract gratuit, unilateral, deoarece donatarul nu-si asuma obligatii fata de donator, in afara indatoririi generale de a-i purta recunostinta. Donatia este un mod originar de dobandire a proprietatii imobiliare.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
124 Comments
Vechi
Noi Voturi
Inline Feedbacks
View all comments
sidonia
sidonia
11 Ani Acum

Buna ziua, nu stiu daca va pot face aici intrebari dar eu incerc. Am o fata din prima casatorie si as vrea sa-i donez un apartament care se afla in Italia pt ca urmeaza sa ma recasatoresc. As dori sa stiu ce drept poate avea asupra acestei case viitorul meu sot? Poate ca ataca actul de donatie dupa moartea mea? Va multumesc si astept un raspuns.

simona
simona
11 Ani Acum

Buna ziua, as avea nevoie de niste raspunsuri, va rog daca ma puteti ajuta, tatal meu a primit prin 1980 un apartament de la servici, mama mea a decedat in 1985 iar dupa revolutie tatal meu a cumparat acel apartament. In contract proprietar este doar tatal meu as dori sa stiu daca eu am ceva din acel apartament.

Gabriel
Gabriel
11 Ani Acum

Buna ziua. Daca se poate v-as adresa si eu o intrebare, in legatura cu o speta concreta. Situatia de fapt arata astfel: Unul dintre soti(x) a cumparat de la parintii sai un teren inainte de casatorie din bani viitorului sot(y). Dupa casatorie x doneaza cota de 1/2 din teren (fara ca terenul sa se imparta in fapt, adica ramane un singur lot, detinut de ambii soti). Pe acel teren sotul Y a construit o locuinta pe care a primit autorizatie de constructie, din acest punct de vedere totul fiind in regula. Sotul Y a mai luat o masura de precautie mergand la notar public unde X a facut decl. ca nu a contribuit in niciun fel la construirea casei. Intrebarea mea fiind urmatoarea, in situatia in care intervine divortul intre parti iar X revoca donatia inainte de divort sau in timpul procesului, ce va putea pati Y in legatura cu casa contruita acolo? X il poate obliga sa il demoleze, avand in vedere ca revocarea are efect retroactiv, sau X va trebui sa ii plateasca contraechivalentul constructiei, ori se va crea un drept de servitute de trecere pe terenul proprietatea lui X?

karmen
karmen
11 Ani Acum

Buna ziua.In anul 2003 am cumparat apartamentul in care stau pe numele nepotului meu minor, reprezentat de mama lui (fica mea) eu fiind procurator de fonduri si cu abitatie viagera pe tot apartamentul in favoarea mea. Fica mea m-a renegat ca mama si-mi spune ca apartamentul nu este al meu. Trebuie sa-mi preschimb cartea de identitate, la politie spune ca trebuie sa vina fica mea sa dea declaratie ca este de acord cu preschimbare. Dar ea refuza, eu ce fac? Voi fi un om fara carte de identitate? Cum pot anula acest contract. Sau exista alta posibilitate ca sa-mi scot cartea de identitate.Va multumesc frumos pentru ajutor.

daniel
daniel
11 Ani Acum

buna ziua,tatal meu a ramas in urma unei succesiuni cu o garsoniera.i-a facut concubinei lui v-c cu uzufruct viager.doamna respectiva a plecat de a acasa parasindu-l pe tatal meu.acum doamna doreste sa renunte la acest contract si atat ea cat si tatal meu vor sa treaca pe numele meu garsoniera.ce se poate face in acest caz? multumesc
as dori sa completez ceva.e posibil ca cei doi sa-mi faca donatie? daca da dupa moartea tatalui meu cina m-ar putea ataca? sora lui, actuala ex concubina,vreo alta ruda? avand in vedere ca eu sunt unicul fiu.

Viorel
Viorel
11 Ani Acum

Buna ziua,
Am cateva intrebari legate de achizitia unui imobil (teren + jumatate de duplex). Situatia sta astfel: Proprietara a primit prin act de donatie de la fratele acesteia terenul impreuna cu autorizatiile de constructie ale imobilului, proiectele tehnice, toate contractele de servicii, avize, „cu obligatia donatarei de a obtine procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor si de a incheia, in nume propriu, contracte cu furnizorii de servicii” (lucru care s-a intamplat). In contractul de donatie se mai specifica faptul ca la data semnarii contractului donatorul are 3 descendenti – copii si un ascendent in viata – mama. Totodata se specifica faptul ca este necasatorit. La fel si sora catre care a donat cele de mai sus, necasatorita. O alta specificatie este: „donez cu scutire de raport la masa succesorală”
Doresc sa cumpar imobilul finalizat (jumatate din duplex) impreuna cu terenul aferent, asa cum a rezultat din documentatia cadastrala si separare.
Intrebarile mele este: se poate revoca in vreun fel actul de donatie intre cei doi, cu urmari asupra mea? Pot avea eu probleme pe viitor datorita faptului ca actul de proprietate initial este un act de donatie si nu un act de vanzare-cumparare? Eventualele litigii raman doar intre cei doi, sau intre descendentii donatorului si donatara, fara a ma implica pe mine? Daca se poate revoca, cine il poate revoca? In asteptarea unui raspuns, va multumesc!

Viorel
Viorel
11 Ani Acum

imi cer scuze – am editat textul anterior incorect: „Intrebarile mele sunt”

Andrei
11 Ani Acum

Buna ziua. Daca parintii doneaza pe numele copiilor casa pe care figurau amandoi e posibil ca actul sa fie atacat de catre unul din parinti pentru a fi recuperat cu forta? Trebuie mentionat ca cel care doreste sa o recupereze cu forta e amenintat de catre copii cu evacuarea si are probleme severe cu alcoolul, iar parintii sunt divortati.

Andrei
11 Ani Acum

Se poate ca donatia sa fie trecuta de ambii copii printr-un act de vanzare-cumparare pe unul din parinte, se mai poate revoca de catre celalalt parinte sau ataca in vreun fel?
Va multumesc pentru promptitudine!

Andrei
11 Ani Acum

Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri!

Alina
Alina
11 Ani Acum

Buna ziua. Eu sunt divorțata iar împreuna cu fostul sot avem un apartament. El dorește sa il treacă pe numele meu. Se poate face prin donatie? Daca da, cui trebuie sa ma adresez. Va multumesc!

FLORIN
FLORIN
11 Ani Acum

Buna ziua
Va scriu din partea uni batran de 92 ani.
Batranul are un apartament de doua camere pe care doreste sa-l vanda, SOTIA SI FFIUL AU DECEDAT, sa facut succesiune si are dreptul nepotul si nora 37 la suta din valoarea aprtamentului. Ei nu locuiesc cu mine, au alta locuinta. Ei nu vor sa vindem apartamentul, ce pot face? SAU POT FACE LA O NEPOATA DONATIE PE PROCENTELE MELE, deoarece nepoata va avea grija de mine si de inmormantare? Va rog ajutami-ma cu aceasta problema.
Va multumesc

misu
misu
11 Ani Acum

Sotia mea este mostenitoare impreuna cu cele doua surori, a casei parintilor lor decedati, una din surori face presiuni sa-i doneze partea sa dar cere donatie si a apartamentului care este dobandit in anul 1976 inainte de casatoria cu mine (in anul 1978, platind ratele impreuna pana la achitare in anul 1994), mentionez ca impreuna avem un fiu care traieste in Germania. Acum sotia mea se teme ca dupa disparitia ei sa nu aiba pretentiii nepotii. Se poate lua in considerare donatia apartamentului.
Multumesc pentru ajutor

ivanosc elena
ivanosc elena
11 Ani Acum

buna seara! am si eu cateva nelamuriri in cazul unei donatii. parintii mei sunt divortati au facut partaj, tot. tatal meu ramanand cu apartamentul. dupa care tatal meu mi-a donat apartamentul mie in urma cu 7ani. Eu nu locuiesc cu el. nu mai am frati/surori. as vrea sa stiu daca poate schimba donatia catre mine si in ce circumstante. momentan este ok labil psihic dar a inceput sa se comporte cam ciudat. as vrea sa stiu daca ar putea sa schimbe donatia? ce motive.bla

iuliana
iuliana
11 Ani Acum

Matusa mea doreste sa vanda un apartament in Bucuresti. Are 77 de ani. Eu ii sunt nepoata. Mie ce imi trebuie ca s/o reprezint pentru vanzare? Ea nu doreste sa se mai deplaseze la Bucuresti.

dany
11 Ani Acum

Am fost crescut de bunici şi am învestit în casa batraneasca fără a avea acte de proprietate, după decesul bunicului, bunica şi cei 3 copii (printre care şi mama mea) ai lor după ce sa dezbătut succesiunea mi-au făcut act de donaţie fiecare donandu-mi partea lui fără nici o clauza…fiecare dintre ei au case şi au câte 2 copii…întrebarea mea este poate fi atacat actul de donaţie, de către cine şi în ce condiţii…vă mulţumesc

Milena
Milena
11 Ani Acum

Buna ziua si multumim pentru ajutorul pe care ni-l dati! Dumnezeu sa va rasplateasca!
Sotul meu are un apartament primit de la parintii lui prin vanzare-cumparare inainte de casatorie. Dupa casatorie, mi-a donat jumatate din el, donatia fiind semnata acum 10 ani. Acum avem o fetita, insa relatiile dintre noi sunt foarte tensionate, chiar si acum spunand ca putem pleca oricand pentru ca apartamnetul este de la mama lui.
As dori sa va intreb in ce conditii poate fi revocata de catre sotul meu donatia facuta acum 10 ani, daca ar fi sa divortam? Mai am vreun drept acolo dupa 15 ani de casatorie, tinand cont ca am amenajat apartamentul si l-am uitilat de la zero? Va multumesc din suflet!

Milena
Milena
11 Ani Acum

Buna ziua! Va multumesc pentru ajutorul acordat si Dumnezeu sa va rasplateasca!
As dori sa stiu in ce conditii poate revoca sotul meu donatia a jumatate de apartament catre mine, apartament dobandit inainte de casatorie de la parintii lui. Suntem casatoriti de 15 ani, in prezent avem si un copil, iar in fata noastra se prevede un divort din cauza violentei. Se poate revoca simplu, la notar, sau trebuie in instanta?
Daca parasesc domiciliul, sa primesc drepturi banesti in contul bunurilor materiale si imbunatarilor aduse la apartamnet de-a lungul celor 15 ani? Va multumesc!

lucia pop
lucia pop
11 Ani Acum

Buna ziua.
in urma cu 10 ani am primit de la mama mea un apartament prin donatie, apoi m-am casatorit. in urma cu 2 luni mama mea a decedat.
apartamentul meu mai intra la succesiune? tata traieste si a mai am un frate.
multumesc frumos pt. raspuns.
o zi buna!
ps. la cit timp trebuie facuta succesiunea in acest caz?? e obligatorie??

Catalina
Catalina
11 Ani Acum

Buna ziua
Am primit de la un unchi o suma de bani pentru a cumpara un apartament pe care doresc sa il donez, imediat dupa ce inchei contractul de vanzare-cumparare, catre cei doi fii ai mei, minori. Vom locui apoi impreuna in apartament. Sotul meu a mai fost casatorit o data si are o fata ce sta la fosta sotie si pentru care plateste pensie alimentara.
Pot sa fiu eu, singura imputernicita si cu drept asupra apartamentului pana la majoratul celor 2 baieti ai nostri? Daca Doamne fereste i se intampla ceva sotului meu, fosta sotie si fiica au vreun drept asupra apartamentului?
Se poate ataca de fosta sotie?
Cei doi baieti ai nostri au drepturi egale asupra apartamentului dupa majorat?
Sper ca m-am facut inteleasa.
Cu multumiri,
Catalina

Ioana
Ioana
11 Ani Acum

As dori sa aflu daca am dreptul la un apartament pe care sotul meu l-a primit donatie de la parinti.
Donatia a fost facuta in timpul casatoriei, intre timp am nascut un baietel, iar sotul doreste sa divorteze. Mentionez ca parintii doresc revocarea donatiei. Va multumesc.

Maria C.
Maria C.
11 Ani Acum

Buna ziua.Am nevoie de o lamurire.Parintii mei locuiesc in casa batraneasca mostenita de tatal meu de la bunicul, decedat cu 20 de ani in urma.In aceeasi casa locuieste si fratele meu cu actuala concubina.Tinand cont de faptul ca exista conflicte repetate iar acestia din urma fac abuz de proprietate, interzicandu-ne mie si surorilor mele sa ne vizitam parintii. Prin urmare tatal meu doreste sa actioneze pe cale legala dorind sa-mi doneze mie mostenirea acestuia si pe fratele meu sa-l dezmosteneasca..specific ca surorile mele sunt pe deplin de acord cu hotararea tatalui meu.As dori sa stiu cum este mai sigur de procedat pentru cedarea mostenirii, modalitatea care sa fie mai greu de contestat? Va multumesc mult.

lilitza
lilitza
11 Ani Acum

Buna ziua,

Va rog daca se poate sa imi dati un sfat. Sint intr-o relatie de 7 ani cu cineva care are si un copil major. Acum am reusit sa ne cumparam un apartament prin prima casa, insa imprumutul a fost facut doar pe numele lui, deoarece are salariul mult mai mare. Pe contractul de vinzare cumparare apare doar el. Cum pot proceda pentru a beneficia si eu de jumatate? Va multumesc mult.

Eli
Eli
11 Ani Acum

Buna ziua!Eu si sotul meu urmeaza sa divortam pe cale amiabila si avem un apartament luat cu credit.Am convenit cu sotul meu ca dupa divort sa preiau eu plata creditului, iar partea cuvenita lui(aproape jumatate din credit a fost achitat) sa mi-o doneze mie.Se poate? si in ce conditii? Multumesc.

addict
addict
10 Ani Acum

acum 5 ani, eu si sotul meu am donat apartamentul ficei noastre care este minora. suntem persoane juridice, deasemeni avem credite la banca.
vreau sa intreb, in cazul in care aceste credite nu pot fi onorate, bunuri in firma nu exista, acest contract de donatie poate fi atacat de creditori?
tutore sunt eu, care sunt angajata in firma sotului.
va multumesc astept un raspuns

Stefan
Stefan
10 Ani Acum

Buna seara.
Sunt casatorit din 2005, iar In 2007 am primit prin donatie casa parinteasca, cu clauza de intretinere pentru parintii mei. Ulterior am marit si modernizat imobilul iar casa parintilor este parte integranta a acestuia.
Intrebarea mea este: in caz de divort intre mine si sotia mea se poate revoca donatia, astfel incat parintii mei sa reintre in posesia imobilului, eu sa continui sa locuiesc acolo, iar sotia sa paraseasca locuinta dupa divort?
Multumesc anticipat.

Tudor
Tudor
10 Ani Acum

Buna seara, Vreau sa va prezint o situatie, pentru care eu nu am raspuns.
Inainte de decesul bunicului (anul 1984), acesta a facut care mine (nepot), un act de donatie, in care nu sunt specificate bunuri, ci doar ca dupa moartea dansului, toata averea i-mi va reveni mie.
Bunicul a avut un singur copil (tatal meu), iar eu mai am un frate.
Inainte de 1989, bunicul detinea doar o casa si o gradina, dupa 89, o data cu primirea pamanturilor, acesta are pe rol mai multe parcele.
Intrebarea mea este: Cum in actul de donatie nu sunt trecute nici casa, nici pamanturile (bunicul murind inainte de 89), fratele meu are dreptul la ceva din rolul bunicului? (tatal nostru a decedat)

124
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor