In conformitate cu dispozitiile art.1746 Cod Civil, ipoteca este un drept real asupra imobilelor afectate la plata unei obligatii. Ipoteca poate fi legala sau conventionala, prima fiind stabilita prin invoiala partilor intr-un contract. Creditorului, ipoteca ii confera un drept de urmarire a bunului, in mana oricarei persoane s-ar afla, precum si un drept de preferinta la satisfacerea creantei, fata de alti creditori. Ipoteca este un drept accesoriu, adica insoteste obligatia principala (suma imprumutata) si impartaseste soarta acesteia. Adica, atunci cand suma se achita integral, ipoteca se stinge, ori atunci cand contractul prin care se acorda suma este anulat, la fel se va intampla si cu conventia prin care s-a constituit ipoteca.
01.02.2009 Florin Dumitrescu
Buna ziua,
Am o nelamurire intr-o problema unul din copii vrea sa cumpere o casa si vor sa se puna ipoteca pe casa mea iar dupa ce cumpara casa sa treaca ipoteca pe casa cumparata. Intrebarea este: se poate sa se faca acest lucru? Multumesc, daca se poate da un raspuns cat de repede.
Acest lucru este, intr-adevar posibil. Presupun ca este vorba de un contract de creditare cu garantie imobiliara.
Tehnic vorbind, se poate rezilia primul contract cu clauza de ipoteca si se poate incheia un altul care sa poarte asupra imobilului ce se va cumpara. Este recomandat sa insotiti "unul din copii" la banca pentru a solicita lamuriri suplimentare privind operatiunea in cauza. Functionarul bancar va poate lamuri toate aspectele tehnice si juridice privind contractul cu clauza de ipoteca.
Mulţumim pentru acest articol şi vă invit să dezvoltaţi acest subiect şi pe Wikipedia la https://ro.wikipedia.org/wiki/Ipoteca sau să permiteţi transcrierea enunţului. O seară bună.
Un articol complet privind ipoteca a fost publicat pe https://ro.wikipedia.org/wiki/Ipoteca Va recomand cu caldura sa il cititi.