Documentul, denumit oficial "certificat de performanta energetica", arata care sunt costurile reale de incalzire pentru imobilul respectiv. Acest document arata, printre altele, cat de buna este termoizolatia cladirii din care face parte acel apartament si, implicit, care sunt costurile reale pentru incalzirea locuintei in cauza. Prezentarea acestui certificat va fi obligatorie incepand cu tranzactiile imobiliare care vor fi realizate in cursul anului 2010.
Certificatul de performanta energetica se emite pentru cladirile de locuit, birouri, scoli, gradinite, spitale, hoteluri si alte cladiri consumatoare de energie, care se construiesc, sunt vandute sau inchiriate, si este valabil 10 ani de la data emiterii.
20.11.2008 Florin Dumitrescu
Se va aplica sau nu de la 1 ianuarie legea privind certificatele de performanata energetica? chiar nu se vor putea vinde apartamentele fara acest certificat? Ar fi util sa faci un up-date la acest post, sa aduci aminte cititorilor, ca peste o luna vor avea nevoie de acest certificat (sau nu?).
Intr-adevar, potrivit art. 23 din Legea 372/2005 la incheierea oricarui contract de vanzare - cumparare sau inchiriere pentru cladirile de locuit familiale si apartamentele din blocurile de locuinte va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanta energetica al cladirii. Aceasta norma legala este in continuare valabila si exista opinii care considera ca numarul tranzactiilor imobiliare va scadea prin aplicarea acestor dispozitii. Se apreciaza ca fiind imperios necesar amanarea aplicarii dispozitiilor Legii 372/2005 in actuale conditii de criza. Eu cred insa in aceste norme si in caracterul lor modern si european si consider ca aplicarea lor are efecte privind calitatea tranzactiilor imobiliare. Ori calitatea este ceea ce lipseste in primul rand tranzactiilor imobiliare.
Pentru o opinie contrara citi si https://www.capital.ro/articol/tranzactiile-cu-apartamente-vechi-risca-sa-se-blocheze-de-la-1-ianuarie-daca-guvernul-nu-schimba-legislatia-129181.html
Multumesc mult pentru raspuns.
Acum am citit si eu articolele din presa despre opinia asociatiei notarilor publici. Nu este legea de vina ca oamenii nu s-au gandit din timp sa isi faca acest certificat. Legea este inca neclara pentru mine in ceea ce priveste locuintele colective. Sa faci un certificat doar pentru un singur apartament, inainte sa faci unul al intregii cladiri, mi se pare aiurea.
Se pare ca "Termenul de la care statul va impune obligativitatea certificatului energetic pentru operaţiunile de vânzare, achiziţie sau închirierea de locuinţe a fost amânat de Guvern cu un an, până la 1 ianuarie 2011, prin ordonanţă de urgenţă.". Cititi articolul https://www.capital.ro/articol/certificatul-energetic-al-cladirii-se-amana-pana-in-2011-129909.html