Se deosebeste de cea unilaterala, deoarece la aceasta ambele parti se obliga a incheia in viitor contractul de vanzare-cumparare, avand calitatile de promitent si de beneficiar. Este un antecontract si nu are efect translativ de proprietate precum contractul de vanzare-cumparare. Promitentul si beneficiarul trebuie sa cada de acord asupra bunului si a pretului si chiar sa poata executa partial sau total o prestatie sau ambele. Pentru incheierea antecontractului de vanzare-cumparare nu se cere nici o conditie speciala de forma si, odata incheiat, obliga partile la indeplinirea obligatiilor asumate, in baza principiului fortei obligatorii a contractului.
01.01.2011 Florin Dumitrescu
Am si eu o intrebare.
Promisiunea de vanzare-cumparare trebuie facuta la notar sau este valabila si daca se semneaza in fata unor martori?
Promisiunea de vanzare-cumparare nu are efecte translative de proprietate si poate deci imbraca forma unui contract sub semnatura privata.
Am o promisiune bilaterala de VC asupra unui teren fara a se semna inca actul de VC. Cine beneficiaza de produsele agricole?
@LUNGEANU Pana la momentul transferului definitiv de proprietate fructele bunului (produsele agricole in cazul dvs.) sunt ale vanzatorului, daca in promisiunea de vanzare-cumparare nu se specifica altfel.
Buna ziua. Am o intrebare. Am cumparat un teren de constructie cu constructia savirsita 40% si cind sa facem transcrierea de acte mi sa dat numai o Promisiune Bilaterala. Terenul o fost dobindit de catre tineri casatoriti care mai tirziu l-au vindut. Mi sa spus ca dupa legea nr.15/2003 asa trebue sa se procedeze, si decurs de un an de zile trebue sa savirsesc contructia si apoi se va inchiea actul de vinzare cumparare al CONSTRUCTIEI nu al TERENULUI CU TOT CU CONSTRUCTIE e posibil asa ceva???
@Gheorghe_Ignat Imi pare rau, dar nu inteleg exact despre ce e vorba! Va rog, reveniti cu detalii!
Am cumparat teren de constructie cu casa construita 40% si la notariat mi sa dat promisiune bilaterala. E normal asa ceva?
@Gheorghe_Ignat Nu imi furnizati informatii suplimentare.
Nu este normal! De ce ati semnat o promisiune bilaterala daca ati stiut ca este vorba despre o vanzare-cumparare clasica? Dvs. trebuie sa primiti actul pe care l-ati semnat la notar? Actul pe care l-ati semnat trebuie sa corespunda cu ceea ce ati cerut notarului sa redacteze. Daca lucrurile nu stau asa este grav!
buna ziua, am cumparat o garsonierea de la un dezvoltator cu o promisiune bilaterala de vanzare cumparare, am dat 20.000 euro, mai trebuiesc 3.000 pana pe data de 29 a acestei luni, insa dezvoltatorul nu are finalizate actele, il pot da in judecata? se mai pot recupera banii? conform contractului el ar trebui sa ne dea suma dubla, va multumesc
@marin_elena Daca in contract scrie ca ar trebui sa va returneze dublul sumei incasate in situatia nerespectarii contractului, atunci acesta este consecinta. Va recomand sa porniti o actiune in instanta pt. recuperarea banilor in situatia in care vanzatorul nu ii returneaza de buna voie.
da, intradevar in contract scrie ca ar trebui sa returneze dublul sumei incasate in situatia nerespectarii contractului, iar daca voi porni o actiune in instanta ce masuri vor fi luate asupra promitentului vanzator? dureaza mult aceasta actiune? va multumesc
@marin_elena Instanta va pronunta o hotarare judecatoreasca care poate fi pusa in executare prin intermediul executorului judecatoresc. Acest demers poate dura intre 6 luni si 2 ani!
Bunicul meu a decedat in 1980.S-a facut succesiunea, toti cei opt copii renuntind in favoarea lui bunica.In 1993 cf L18 pe baza unei cereri depuse la primarie s-a eliberat Titlul de proprietate pe o suprafata de teren de 1.09 ha pe numele bunicului si nu a bunicii.De comun acord cu cei opt copii ai sai s-a impartit bucata de pamint in noua parti egale, bunica si patru copii au facut o promisiune de vinzare catre o terta persoana,vinzindu-si fiecare cota indiviza, nestiind ca de fapt cota bunicii era de 11.Intre timp bunica a decedat fara a faca acte de vinzare cumparare.Cei patru care nu au vindut pamintul sint obligati sa-si cedeze partea de teren cere li se cuvine dupa succesiuna bunicii?
Ei vor sa-si pastreze partea de pamint ce li se cuvine dupa mama lor.Cumparatorul vrea acum toata suprafata de teren1,09 ha daca nu, vrea de 5 ori suma primita de la toti cei de la care a cumparat.In cazul in care unul dintre copiii bunicii moare, copii defunctului sint obligati sa respecte promisiunea de vinzare facuta de bunica?Atunci de ce-i mai cheama la succesiune daca sint obligati sa-si cedeze partea.O sa-i dea in judecata pe cei 4 de la care au cumparat.Le poate cere banii inapoi lor? Ceilalti 4 pot face ceva?Ce cai de atac avem? Multumesc anticipat.
@chirila_liliana Speta dumneavoastra este complicata si va recomand sa consultati un avocat. Spatiul pt. comentarii nu permite un raspuns la toate intrebarile dvs. Va pot spune insa ca succesorii nu sunt legati de promisunea facuta de cei decedati iar pretentiile cumparatorului nu sunt justificate legal.
Va rog ajutati-ma cu un raspuns la situatia de mai jos: Exista o promisiune de vanzare cumparare intre proprietara unui imobil- promitent vanzator si 2 terte persoane (gen. feminin si masculin cu nume diferite) promitenti cumparatori in care de precizeaza pretul de vanzare-cumparare imobil 15.000 Euro, cu plata lunara a sumei de 300 Euro pana la achitarea integrala a sumei stabilite de vanzare-cumparare. Deasemenea partile promitentii cumparatori se obliga la cheltuieli de intretinere, mancare, lemne, medicamente, cheltuieli cu inmormantare etc. In promisinea de vanzare-cumparare intocmita la avocat si inscrisa in Cartea Funciara, este mentionat faptul ca nici un mostenitor legal nu are dreptul asupra proprietatii si ca dreptul de proprietate le revine promitentilor cumparatori din promisiunea de vanzare-cumparare dupa deces daca intre timp apare decesul. Dupa 3 luni de la incheierea promisiunii persoana promitent vanzator a decedat, toate celelalte obligatii din promisiunea de vanzare-cumparare au fost indeplinite mai putin cea de achitare integrala a imobilului prevazut mai sus.
Intrebari:
– Se poate ca un copil al decedatei-promitenta vanzatoare sa faca succesiune dupa mama si sa dobandeasca drept de mostenitor asupra acestei proprietati si sa fie si el inscris in CF?
– Se poate ca in urma unei judecati sa redobandeasca fiul acest imobil si noi promitentii cumparatori sa fim executati siliti la parasirea imobilului? avand in vedere ca avem martori, documente care atesta ca ne-am indeplinit obligatiile prevazute in ,,Promisiunea de vanzare-cumparare” mai putin cea de plata integrala a pretului de vanzare-cumparare, precum este si mentionat in promisiune fara dreptul altor mostenitori? Nu am reusit sa finalizam contractul de vanzare-cumparare datorita decesului foarte prematur al promitentul vanzator.
Ce sa facem?
Va rugam dati-ne un raspuns. Cu multe multumiri.
@Monica Daca contractul dvs. este notat in cartea funciara va recomand sa solicitati in instanta transformarea acestuia in titlu de proprietate. In lipsa acestui demers toate cele despre care va temeti se pot intampla.
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea problema:
Am semnat o Promisiune Bilaterala de vanzare-cumparare in care suma ceruta este in lei pentru ca creditele prima casa nu se acorda decat in lei.Cand am discutat cu cumparatorii le-am explicat ca suma dorita este in euro, dar au spus ca nu este nici o problema si ne vor achita avansul in euro. Acum dupa semnarea promisiunii bilaterale refuza sa achite suma in euro sustinad ca achita suma in lei.
Care sunt consecintele in cazul in care nu semnam contractul?
@mihaela Consecintele nesemnarii contractului sunt prevazute in chiar continutul sau! In lipsa unor astfel de prevederi, pot presupune doar ca nu vor exista consecinte nefavorabile.
Pt. domnul gheorghe ignat: nu o sa primiti titlul de proprietate pentru teren, doar pentru constructia aflata pe acel teren. Terenul este dat cu titlu gratuit de folosinta fara a putea fi instrainat in baza legii 15/2001 pentru tineri casatoriti cu varsta de pana la 35 ani; doar casa este proprietatea d-voastra.Terenul este al statului si-l puteti folosi atata timp cat este constructie pe el. Am si eu un asemenea teren si nu mi se pare corect sa fie asa deoarece eu platesc impozit de 120 roni pe an pentru acel teren si nu am construit nimic pe el inca.
Buna ziua.
Am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare pe o suprafata de 0,83 ha, promitentul vanzator neavand titlu de proprietate ci doar o hotarare judecatoreasca irevocabila si definitiva pe 1,32 ha (care includ si cei 0,83ha) precum si punere in posesie, proces verbal de punere in posesie si adeverinta de rol pe cei 0,83 ha. In promisiune am specificat ca daca pana la un termen limita nu face rost de titlu, carte funciara, etc sa ma adresez instantei pentru a se emite o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare cumparare.
Am platit pretul integral care a fost cerut. Promitentul vanzator nu poate obtine titlul de proprietate pana la termenul stabilit, deci nici carte funciara, etc. Dupa termenul limita dandu-l in judecata obtin o hotarare judecatoresca care sa tina loc de contract de vanzare cumparare si sa devin proprietar sau sa cer banii inapoi(mai ales ca am specificat clauza cu inpoierea sumei duble daca vanzarea nu are loc din cauza vanzatorului)?
@Grigoriu Nu va pot raspunde la aceasta intrebare. Dvs. stiti ce este mai avantajos, terenul sau dublul sumei platite. Daca veti solicita terenul, va recomand o expertiza topografica pentru a va lamuri asupra pozitiei terenului.
Buna ziua.
Va multumesc pentru raspunsul dat, dar revin cu o noua intrebare pentru ca nu am fost eu explicit:
Potentialul vanzator neputand sa obtina TITLUL DE PROPRIETATE este de acord ca eu sa-l dau in judecata dupa termenul prescris in Promisiune (exista chiar clauza in Promisiune in acest sens).
Daca il dau in judecata OBTINEM o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare (ambele parti fiind de comun acord in acest sens) mai ales ca de fapt acest lucru il urmarim?
Va multumesc pentru intelegere si raspuns.
@Grigoriu Intradevar, puteti obtine o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de contract autentic , dar nu veti obtine si un extras de carte funciara pentru acel teren. Cred ca se impune si o expertiza topografica, judiciara sau extrajudiciara.
buna, am si eu intrebare, am cumparat si eu un teren pt a construi o casa prob e k acel teren nu a fost al acelui vinzator si noi nu am stiut noi am facut un contract cumparare -vinzare cu martori am vrea sa stim dak e valabil plata sa facut pe loc
@cris Nimeni nu poate vinde pielea ursului din padure. Cum de credeti ca a acel contract ar fi valabil in conditiile in care vanzatorul nu era proprietarul bunului vandut?
Am semnat un act aditional la o promisiune bilaterala de V-C in 2012 pentru un apartament in care este specificat faptul ca am primit suma de 40.000 euro desi nu am primit acesti bani. Apartamentul este obtinut de mine printr-un certificat de mostenitor. Contractul de vanzare-cumparare dintre mine si persoana cu care am incheiat promisiunea nu a fost finalizat. Acum ma dat in judecata deoarece nu m-am prezentat la notar pentru finalizarea actelor. De asemenea pe apartament exista o ipoteca din 1999. Apartamentul a fost ipotecat de mama mea care a decedat la un an dupa aceasta. In prezent in apartament locuiesc cei cu care am incheiat promisiunea dar de la care nu am primit banii. Ce pot face in momentul de fata?
@andreea Intrucat va aflati intr-un litigiu, nu trebuie decat sa sustineti si sa probati ceea ce sa intamplat.
Buna ziua,
Asi dori sa fac si eu un contract de promisiune intre mine & sot cu parintii pentru o casa care nu are inca toate actele terminate sunt in curs de rezolvare. Am vrea sa facem niste modificari si sa investim niste bani pana se vor finaliza actele. Suntem siguri ca dupa termenul propus au obigatia de a semna actul de vazare cumparare si ca nu vom investi bani degeaba?
@Mariana Daca veti realiza un contract bun, veti putea fi siguri. Va recomand sa consultati un notar.
Buna ziua,
Eu si sotul meu am gasit o firma cu care dorim sa ne construim o casa.Firma respectiva detine si terenul pe care va fi construita casa.In ideea unui avans din partea noastra catre firma pentru a putea demara constructia.Care este cea mai buna solutie pentru a ne putea securiza acesti bani?Teama noastra e ca fiind vorba de o firma aceasta poate declara oricand falimentul si nu ne mai putem recupera banii!Va multumesc!
@catalina Nu cunosc toate detaliile tranzactiei pentru a va raspunde pertinent la intrebarea dumneavoastra. Cred ca ar trebui sa incercati sa obtineti cat mai multe informatii despre societatea antreprenor. Pe de alta parte, ati putea sa solicitati ca administratorul societatii sa gireze in nume personal pentru suma incasata. In felul acesta obligatia sociala este transormata intr-o obligatie in solidar cu cea a administratorului societatii.
va salut, as vrea si eu sa intreb daca pot vinde o casa construita pe teren concesionat eu sunt in España de 12 ani si nu ma voi intoarce degraba am contractul de concesionare si intabularea pe casa si …cleentul ma asteapta. va multumesc
@radu Dumneavoastra puteti vinde constructia, dar nu si terenul concesionat. Cred ca este potrivit sa studiati cu atentie contractul de concesiune, acesta continand clauze care sa reglementeze posibilitatea de transmitere a drepturilor asupra imobilului – constructie sau teren.
Am semnat un contract de rezervare intre subsemnatul si dezvoltator (fara notar) a unui lot de teren intravilan pentru care am achitat o prima suma mentionata in contract, dar nu am primit chitanta sau factura pentru suma respectiva. Terenul inca nu este lotizat si nu are PUZ, iar conform contractului de rezervare pana la o anumita data voi putea semna contractul de vanzare cumparare. Mi se pare in neregula ca nu am primit dovada achitarii primei rate, ca nu mi s-au aratat documentele prin care as putea sa fiu sigur ca terenul achizitionat este acolo unde am facut vizualizarea, ca mi s-a solicitat 50% din valoarea solicitata si ca in contractul de promisiune nu este mentionata metoda de achitare a contravalorii terenului. Ce parere aveti despre mod de lucru cu un contract de rezervare, dar si cu neregurile constatate? Care ar fi cea mai buna metoda pentru siguranta banilor achitati?
@Eugen Ati plasat intrebarea la post-ul „promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare” este deci evident care este raspunsul. Contractul de „rezervare” este o improvizatie proasta, si este proasta pentru dumneavoastra. Cereti de urgenta vanzatorului sa va faca un contract autentic in care sa consemneze suma si toate detaliile de care vorbiti.
Buna seara!
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in speta urmatoare:
Tatal si bunica mea au incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare cu o societate care achizitioneaza terenuri in iunie 2011 pentru mai multe parcele de teren extravilan, pentru care au primit o suma de bani la momentul semnarii, urmand ca actele finale (contractul de vanzare cumparare) sa fie semnat la momentul cand vor fi finalizate toate formalitatile (intocmirea documentatie cadastrale si obtinerea numarului cadastral, inscrierea in cartea funciara etc).
Intre timp, adica in 2014 tatal meu a decedat si nu stiu daca aceasta promisiune mai este valabila.
Notarul care urmeaza sa dezbata succesiunea acum spune ca trebuie sa includa si aceste parcele pentru ca sunt inca in proprietatea noastra si ca dupa 3 ani aceasta promisiune de vanzare nefiind incheiata isi pierde valabilitatea
Multumesc!
@Andeea_Iuliana Notarul este in posesia informatiilor si documentelor, presupun deci ca are dreptate. Oricum ar fi, va sfatuiesc sa notificati societatea achizitoare despre decesul tatalui si a bunicii dvs. si despre consecintele pe care acest lucru il va produce.
Buna seara,
Am incheiat o promisiune de vanzare cumparare a unei case cu o firma dezvoltatoare care ulterior a intrat in insolventa. Creditorul principal, o banca, poate cere denuntarea promisiunii daca eu platesc lunar ratele si daca casa este evaluata la un pret mult mai mic decat pretul pe care trebuie sa il achit eu conform promisiunii? Banca nu este parte din promisiune, dar casa si terenul sunt girate bancii care a finantat dezvoltatorul. Tot banca apare in cartea funciara. Eu nu am inscris pana in acest moment promisiunea in cartea funciara? Ce implica acest lucru? Mai pot nota acum promisiunea in cartea funciara?
Va multumesc anticipat.
Buna ziua,va rog sa imi raspundeti daca se poate la urmat.intreb.: Parintii mei au facut o promisiune de vanzare a unui apartament cu L 112, cu specificatia in antecontract ca finalizarea contractului sa se faca in termen de o luna de la data cand legea se modifica si va permite vanzarea, sau la expirarea celor 10 ani, fiind cu legea 112 si 10 ani avea interdictie de vanzare (notat in cartea funciara 2005, atat interdictia L112 cat si antecontractul cu promisiunea), mentionez ca au trecut 4 ani de la expirarea celor 10 ani de interdictie (si 7 ani cred de la modificarea legii 1 oct 2008 care a dat dreptul la vanzari la imob. pe L112), timp in care parintii mei au murit nefinalizand acest contract si nici promitentii cumparatori nu au venit fiind de nationalitate straina.Eu ca mostenitor legal al parintilor sunt obligata sa le mai vand? ce pot face pt. a avea acest apartament pt.mine? va multumesc anticipat pt.raspuns
@zeta_dumitrascu Promitentii cumparatori au achitat integral pretul!!! Deci vreti sa inselati si sa ramaneti si cu banii su cu casa?? Asta este inselaciune prevazuta de codul penal!!! Daca vreti sa ramaneti cu casa, atunci dati banii primiti inapoi plus toate cheltuielile de imbunatatire!!!
@Jenica Sa inteleg ca dumneavoastra locuiti in acest imobil, ati realizat lucrari de imbunatatire dar nu ati mai solicitat punerea in executare a promisiunii de vanzare-cumparare? De ce?
Posesia este 100% de 11 ani, dar promitentii vanzatori au decedat intre timp, iar mostenitoarele doresc sa ramana si cu banii primiti si achitati integral la semnarea precontractului si sa ia inapoi si casa. In tot acest timp desi au primit notificare notariala sa se prezinte la notar, au refuzat sistematic, iar acum am deschis actiune in instanta. Din pacate, avem de a face cu oameni necinstiti.
@zeta_dumitrascu Din ceea ce imi scrieti dvs. rezulta ca promisiunea bilaterala nu va mai produce efecte. Depuneti o cerere la Oficiul de Cadastru pt. radierea acesteia din cartea funciara.
Mostenitoarele nu au mentionat ca pretul s-a achitat integral la semnarea precontractului si ca s-au dat procuri de folosinta si posesia a fost absoluta si netulburata de 11 ani de catre promitentii cumparatori. Exista in process pe rol, deci nu se poate sterge nimic din cartea funciara. Ce lege domnul avocat lasa pe cineva si cu o casa si cu banii primiti, atunci cand exista dovezi de posesie si dovezi de rea credinta din partea mostenitoarelor care refuza sa isi indeplineasca obligatia asumata de parinti si transmisa prin mostenire?? Nu este vorba de inselaciune atunci? Imi cer scuze, dar incurajati aceasta situatie?
@Jenica Pai, cititi si dumneavoastra cu atentie – scrie „din ceea ce imi scrieti dumneavoastra”, deci raspunsul meu se bazeaza pe informatiile care mi-au fost furnizate. Acum vedeti si dumneavoastra, unii imi transmit o informatie, altii o alta, iar eu plec de la premisa unor date corecte transmise de oameni onesti. Nici nu am dreptul sa apreciez altfel. Judecatorii doar vor aprecia conform cu probele furnizate de parti, restul sunt opinii…
@Cristina_I. Va recomand sa inscrieti promisiunea in cartea funciara a imobilului. Cu privire la intrebarea dvs. imi este greu sa va raspuns in lipsa tuturor informatiilor legate de situatia pe care o descrieti.
Buna ziua!
Doresc sa cumpar un apartament care a fost achizitionat printr-un credit prin prima casa acum trei ani.Conform legii nu se poate vinde cinci ani, se poate face o promisiune de vanzare cumparare, cu obligatia ca la expirarea termenului de cinci ani sa imi vanda imobilul, promisiune care sa contina clauze stabilite de ambele parti? Daca da, ce valoare are in instanta aceasta promisiune, in cazul in care actualii proprietari se razgandesc/ o sa fie decedati peste doi ani?
Multumesc anticipat!
@ramona Puteti incheia o promisiune bilaterala cu detinatorul imobilului. Trebuie insa sa tineti cont de faptul ca, in situatia in care partile nu o respecta, va trebui sa va adresati instantei pentru punerea ei in aplicare. De asemenea, trebuie sa stiti ca promisiunea produce efecte doar intre promitenti, nu si intre succesorii acestora.
Buna ziua, am rugamintea de a ma ajuta cu un sfat:
In anul 2004 mama mea a incheiat la notar, o promisiune de vinzare cumparare pt. un imobil cumparat cu Legea 112.S-a primit pretul convenit de la cumparator. Cumparatorul s-a mutat in imobil de la acea data.Contractul urma a fi incheiat in luna octombrie 2009 (la expirarea celor 10 ani cit era interdictia de instrainare cf. legii).Cumparatorul nu s-a prezentat pt. incheierea actelor nici atunci nici pina in prezent. Termenele sau prescris! Ce poate face promitentul vinzator pt. a transfera proprietatea cumparatorului? Cumparatorul refuza sa faca contractul de V-C ca nu are 4000 Roni sa plateasca la notar.De 2 ani nu-si mai plateste nici impozitul pe locuinta si i s-a facut poprire pe pensie mamei mele.Ce putem face? Dati-ne un sfat. Multumim de ajutor.
@Maria Daca ati notificat in mod repetat cumparatorul si acesta nu s-a prezentat la notar, atunci nu va ramane decat posibilitatea sa solicitati evacuarea acestuia din imobilul de va apartine si sa-l revindeti (sau nu). Returnarea sau nu a pretului platit catre dumneavoastra este un aspect ce se poate negocia cu cuparatorul sau poate fi subiectul unei actiuni in instanta.
Buna ziua! M-ar interesa sa stiu daca este necesara prezenta ambilor proprietari ai unei case la semnarea unui act aditional la contractul de promisiune in care se va stipula faptul ca se mai dau niste bani in plus fata de ce e trecut in contractul de priomisiune pt extinderea casei de catre vanzator.Mentionez ca la semnarea actului de promisiune au fost prezenti ambii proprietari.Multumesc!
@Adriana Este necesara prezenta tuturor proprietarilor.
Buna ziua. exista o promisiune de vanzare cumparare intre tata si fiu. Obiectul promisiuii il reprezinta mai multe parcele teren extravilan si padure.
Terenurile mentionate nu sunt intabulate (in unele locuri (parcele) valoarea intabularii este mai mare decat valoarea parcelei respective). Dupa 30 de zile cel care a promis ca vinde nu se prezinta la notar pentru perfectarea actului de vanzare cumparare, urmeaza darea in judecata, procesul si in final hotatare judecateasca definitiva si irevocabila care sa tina loc de contractul de vanzare cumparare, fara sa mai fie nevoie de intabulare.
Promisiunea a fost facuta cu trei zile dupa intrarea in vigoare al L 117/2014, procesul dureaza acordandu-se noi si noi termene.
Intrebare:
1. Daca este valabila afirmatia ca in urma hatararii judecatoresti se perfecteaza promisiunea fara intabularea terenurilor;
2. Cum se procedeaza cu procesul daca partile se inteleg ca o parte din parcele sa fie intabulate si a se faca contract de vanzare cumparare ori donatie. Multmesc!
@aurel Raspunsul complet la intrebarea dvs. depinde de modul cum a fost formulata actiunea de judecata. Dar, in principiu intabularea urmeaza a fi realizata dupa finalizarea procesului si se face de catre petentul castigator al litigiului. In situatia in care partile „se inteleg” urmeaza a se realiza o tranzactie judiciara sau extrajudiciara iar procesul se stinge prin acordul partilor, prin renuntarea la drept de catre una dintre parti, etc.