January 23, 2009     Florin Dumitrescu

Ce este registrul de transcriptiuni si inscriptiuni?

Distribuie acest articol

Este un sistem personal de publicitate a drepturilor reale imobiliare, deoarece registrele se tin pe numele proprietarilor. Prin urmare, transcrierile si inscrierile se fac pe numele pe persoanelor si nu pe imobile. De aceea situatia juridica a imobilului poate fi aflata numai cunoscand proprietarii sai succesivi si cercetand la numele lor, daca si ce drepturi au transmis sau constituit referitor la acel bun, operatie dificila si anevoioasa. Sistemul de transcriptiuni si inscriptiuni a incetat a mai fi folosit prin instituirea la nivelul intregii tari a sistemului de publicitate prin cartea funciara.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
54 Comments
Vechi
Noi Voturi
Inline Feedbacks
View all comments
Bogdan
Bogdan
12 Ani Acum

Mai exista registrul asta acum dupa aparitia legii 7/1996 privind publicitatea imobiliara?

neagu rodica
neagu rodica
12 Ani Acum

unde se tin registrele de inscriptiuni si transcriptiuni?

neagu rodica
neagu rodica
12 Ani Acum

pot sa gasesc o renuntare expresa a unei mostenitoare testamentare acolo?

neagu rodica
neagu rodica
12 Ani Acum

mentionez ca succesiunea a fost deschisa din oficiu de catre administratia locala in anul 1976, s-a intocmit anexa 1 in care este mentionat numele mostenitoarei testamentare, ca singura cu vocatie succesorala, dar mostenitoarea testamentara poseda un certificat de calitate de mostenitor din anul 1996in urma unei deschideri de succesiune in anul 1996, nu in 1976.

neagu rodica
neagu rodica
12 Ani Acum

cei de la OCPI valcea, nu detin astfel de registre,judecatoria valcea nu detin astfel de registre. Atunci cine?

neagu rodica
neagu rodica
11 Ani Acum

Nu gasesc! La data decesului defuncta detinea, o casa de locuit cu chirie (pusa la dispozitie in urma unei nationalizari) si bunuri mobile. Cei de la OCPI spun ca nu transcriau decat proprietatile.

neagu rodica
neagu rodica
11 Ani Acum

In rolul fiscal pt. care defuncta platea taxe si impozite anuale in suma de 80 lei in anul 1976, figura inscris un titlu de propietate. Nu? Nu putea plati taxe si impozite pt.o casa cu chirie!Cei din primarie nu vor sa-mi elibereze titlul de propietate ce era inscris la data decesului in registru, motivand ca era o contributie baneasca anuala, si atat. Cum pot afla pt.ce platea impozit anual?

ionut
ionut
10 Ani Acum

Buna ziua,
Vreau sa achizitionez o locuinta cu un credit imobiliar si pe extrasul de carte funciara exista o nota trecuta in registrul de transcriptiuni, acea nota se refera la faptul ca proprietarul a pierdut la un moment dat actele si i s-au eliberat altele. Banca imi cere ca proprietarul sa radieze acea nota. Mentionez ca locuinta provine dintro mostenire iar acea nota e facuta de vechiul proprietar care a decedat. Cum se poate sterge acea nota din Extrasul de CF?

tudor
tudor
9 Ani Acum

In 1996 am depus o sarcina pe apartamentul cumparat de mine pe numele mamei, afland de intentia ei de a vinde fara cunostinta mea acel apartament, asa cum m-a invatat seful de atunci al Notariatului de Stat. Nu am pastrat un nr de inregistrare sau un alt act doveditor, iar sarcina a disparut “fraudulos” din Registru de la Judecatorie. UNDE MAI POT GASI DOVADA DEPUNERII ACELEI SARCINI PT. A ANULA CONTRACTUL DE VANZARE-CUMPARARE CE S-A INCHEIAT TOTUSI DUPA DEPUNEREA SARCINEI, DE CATRE MAMA MEA, DECEDATA IN PREZENT? Mentionez ca vanzarea-cumpararea s-a facut pe raspunderea cumparatorului.

florin
florin
9 Ani Acum

Doresc o informatie foarte utila am de la strabunicul meu titluri de propietate scris in ungureste dateaza din 1885 as putea sa-mi revendic terenurile care au trecut in rezerva de stat?

Rodica
Rodica
9 Ani Acum

Unchiul meu, decedat in 2002, a lasat ca mostenitoare testamentara pt bunurile mobile si imobile pe Paula {nepoata de sora a sotiei}, iar matusa mea, decedata in 2008 mi-a facut testament mie pt bunurile ei mobile si imobile {nepoata de la o alta sora}. Mentionez ca nu au avut copii.

Paula a atacat in instanta niste titluri de proprietate in care matusa mea era trecuta ca proprietar, Paula incercand sa-l treaca pe unchiul meu ca proprietar pentru a-si mari cota parte din mostenire. A pierdut toate procesele, titlurile de proprietate ramanand pe numele matusii mele.

Succesiunea nu a fost dezbatuta, iar in casa batranilor sta verisoara mea Paula, care foloseste toata casa, nu numai cota parte care i-ar reveni in mod legal.

Azi am primit o incheiere de la oficiul de cadastru si publicitate imobiliara asupra cererii introduse de judecatorie pentru inscrierea in registrul digital de transcriptiuni si inscriptiuni imobiliare privind curtea si casa batranilor.

Pe 5 mai reclamanta Paula a introdus la judecatorie o actiune civila avand ca obiect actiune in constatare pentru curte si casa, proprietatea matusii conform titlului de proprietate. Desi in aceasta actiune eu apar ca parata, nu am primit citatie acasa asa ca nu stiu ce drept a cerut sa fie constatat.

Se precizeaza ca exista un drept de reexaminare in termen de 15 zile de la comunicare, care se depune la biroul de cadastru si publicitate imobiliara in circumscriptia careia se afla imobilul si se solutioneaza de catre registratorul sef.

Precizez inca o data ca succesiunea nu a fost dezbatuta.

Imi puteti spune ce are de gand sa faca Paula si ce masuri ar trebui sa iau eu?

Va multumesc anticipat!

alice
alice
9 Ani Acum

va rog, exista acest registru de transcrip. si inscrieri la sectorul 3, pt ca trebuie declaratia la cartea funciara si cadastru, sau se da o declaratie la notariat ca ai dat sau nu? multumesc

tudor
tudor
9 Ani Acum

Exista posibilitatea de reconstituire a unei sarcini de interdictie de instrainare “disparuta” din Registrul de transmisiuni si inscrisuri depusa de mine in 1996, pentru a anula actul de vanzare-cumparare incheiat totusi dupa depunerea sarcinii, vanzatorul si cumparatorul (mama si sora!) cunoscand despre existenta acestei sarcini?

teodora
teodora
9 Ani Acum

Se mai pot face inca, inscrieri in Registrul de transcriptiuni inscriptiuni dupa aparitia Legii 7/1996? Avand in vedere ca RTI este tinut pe numele persoanelor, este posibil din punct de vedere legal sa faci o inscriere in acest registru cu privire la un imobil teren ce urmeaza sa fie retrocedat pe legea 18/1991m(dar cu privire la care nu a fost inca emis niciun titlu de proprietate ), dar avand in vedere ca cel ce urmeaza sa primeasca titlul de proprietate este inscris in RTI cu un alt teren dobandit tot in urma procesului de retrocedare dar anul 1993?
Poti sa indeplinesti in acest mod (???) formele de publicitate necesare opozabilitatii, daca ai incheiat un antecontract de vanzare cumparare pe un astfel de teren ce urmeaza sa fie retrocedat?
Avem un astfel de caz concret la OCPI Brasov si nu stim cum sa procedam.Sa facem plangere penala impotriva registratorului?
Cum este posibil sa notezi in RTI un act cu privire la un imobil teren asupra caruia nu a fost emis nici macar titlul de proprietate? Poate ma puteti ajuta cu un raspuns. Multumesc.

Zainea
Zainea
5 Ani Acum
Reply to  teodora

Vezi ordin 2371/1997 art 70, ordin 633/2006 art 31 si urmatoarele. Numai inscrierea in CF asigura opozabilitate, RTI nu.

irina
irina
8 Ani Acum

Cum pot gasi un imobil, contractul de vanzare cumparare al lui, in conditiile in care nu stiu decat numele propietarului. Mentioned ca e in Timisoara si ca propietarul a decedat in 1991.Multumesc.

liviu
liviu
8 Ani Acum

Buna ziua. Am mostenit prin donatie, apart este inscris la fostele registre de transcriptiuni si inscriptiuni, am planul sau schita casei. Mai trebuie facut cadastru?

Zainea
Zainea
8 Ani Acum

Daca exista 2 CF pt acelas imobil (una deschisa in 2003 si a 2-a in 2004 ), vanzatoarea A .E. a vandut de 2 ori, odata in 1994, transcris in 1994 si a 2-a oara in 2003, cand vanzatoarea s-a intabulat si a vandut a doua oara. Cel caruia i-a vandut in 2003 a vandut altuia si s-a trezit dat in judecata de cel care a cumparat primul dar s-a intabulat la CF al 2-lea. Cine are opozabilitate? Cel care s-a transcris in 1994 si care are cartea funciara din 2004 sau cel care are CF din 2003 si are dreptul de proprietate transmis de al 2-lea dar intabulat la CF primul?

Zainea
Zainea
8 Ani Acum

Cred ca nu am fost explicita. A.E vinde lui B.A. in 1994, act transcris in RTI dar isi descide CF in 2004. A.E se intabuleaza in 2003 cu titlul ei din 1993, transc in 1993 si vinde a doua oara lui G.M., acesta vinde lui G.G. si eu Z. D. cumpar in 2006. Prima CF 37413/2003 deschisa in baza titlului din 1993 ajunge la Z.D in 2006 si este data in judecata de B.A. cel care are CF 40525/2004 deschisa in baza act v/c din 1994, transc 1994. Care are opozabilitate? De 9 ani ne judecam.

Zainea
Zainea
8 Ani Acum

In completare, ambele CF sunt deschise in baza aceluias titlu din anul 1993, transcris in anul 1993. Pot trimite acte, le am scanate. Platesc consultatia ( solicit cont bancar), dar sunt din Constanta (mai in varta si ma deplasez greu). POT DA NR TEL PE ADR DE MAIL,
DACA-MI DATI ADR DV DE MAIL. MULTUMESC.

Zainea
Zainea
8 Ani Acum

Formulez altfel intrebarea: art. 891 C/C 2011 si art 48 se refera strict la inscrierile in cartile funciare ? Nu si in RTI? Se aplica si in cazul unei actiuni pe fond acum, dar actiunea inceputa in 2007? (Solutia judecatoriei casata de Tribunal si acum suntem iar pe fond la Judecatorie. Multumesc

Zainea
Zainea
8 Ani Acum

Scuze art 48 din ordinul 633/2006, in comentariu anterior am omis sa trec la art 48 si lg. Multumesc (acum am vazut).

Zainea
Zainea
8 Ani Acum

La o parte neinsemnata am gasit deja. Da, se aplica art 891 C/C nou si faptelor anterioare, cf art 6 al 6 nou si art 5 al 2 din lg 71/2011.

Zainea
Zainea
7 Ani Acum

Am o mare rugaminte. In procesul de revendicare am facut imprudenta sa solicit OCPI in garantie si mi-au stabilit taxa timbru 30774,52 lei, am solicitat ajutor public, nu s-a aprobat, am solicitat reexaminare ajutor public si s-a dispus esalonarea sumei in 36 luni (3 ani), stiind ca nu-mi permit in prima sedinta am solicitat renuntarea la proces pe motiv ca nu pot plati nici lunar, s-a admis renuntarea DAR NU SI ANULAREA TAXEI TIMBRU. De un an platesc si nu reusesc s-o anulez. Daca ma puteti ajuta cum s-o anulez sau sa readuc pt acesti bani OCPI inapoi in proces, daca tot ii platesc. Este neomenesc s-o platesc degeaba. Maca OCPI se va stradui sa ma ajute in revendicare deoarece am cumparat terenul in 2006 si ei au emis extrasul pt autenticitate in conditiile in care aveau doua carti funciare si 2 proprietari pt acelas imobil. De 9 ani ma judec. Portalul Justitiei/ Constanta/ Judecatorie Dosar 17318/212/2011* si 17318/212/2011*/a1(dijuns). Va rog frumos sa ma ajutati. Multumesc anticipat. SARBATORI FERICITE ! SANATATE SI BUNASTARE! Fam Zainea

Zainea
Zainea
7 Ani Acum

Dosarul a avut 4 alte numere, este pe rolul instantelor din 2007 si in 2011 (cand s-a intors de la Curtea de Apel a primit acest nr ( nu cunosc dece ) dar este cert tot ce spun). Sunt de alta formatie, dar banuiesc dece. Probabil nu era indicat sa apara cu dosare nerezolvate intr-un termen “rezonabil”. Am prima C.F. din 2003 iar reclamantul are C. F. din 2004 dar este transcris din 1994. Mai exact autorul comun AE a vandut de 2 ori, odata 1994 si a doua oara in 2003. Cel care a cumparat in 2003 s-a inscris primul in CF si prin vanzari succesive imobilul a ajuns la noi in 2006. Se aplica 891 C/C nou si Ordin 633 art48 in cazul acesta? Noul C/C in art. . . parca 5 si lg 71/2011 art . . . parca 7 permite si cazurilor anterioare? Aveti o idee mai buna? Am mare nevoie de ajutor.

Zainea
Zainea
5 Ani Acum

In cazul meu, cum interpretati art 70 din ordinul 2371/1997, avand in vedere ca paratul detine prima CF din 2003, iar reclamantul a doua CF din 2004 dar transcris in RTI in 1994. Instanta cui lasa imobilul? Multumesc.

Adriana
Adriana
7 Ani Acum

Buna ziua,

Care este procedura pentru radierea unei ipoteci inscrisa doar la judecatorie, pentru ca imobilul nu avea carte funciara? Ipoteca s-a inscris de catre o firma, care s-a radiat (faliment) si am reusit sa obtin de la registrul comertului documentele care au stat in spatele acestei radieri. Se depun copii legalizate de pe actele doveditoare si se radiaza doar in baza acestor documente sau trebuie deschis proces?
Multumesc

Cristina Soican
Cristina Soican
7 Ani Acum

Bună ziua!
Pe 20 februarie 1997, părinții mei mi-au făcut act de vânzare-cumpărare pentru apartamentul lor, eu devenind proprietara de drept, ei rezervându-și dreptul de uzufruct viager.
Ulterior, tatăl meu a obținut calitatea de veteran de război și în această calitate a plătit impozitul pentru apartament, beneficiind de anumite reduceri.
Ambii părinți au decedat și am făcut radierea dreptului de uzufruct viager, dar la depunerea actelor pentru cadastru m-am lovit de o problemă, care reprezintă, de fapt, întrebarea mea: apartamentul mai sus menționat figurează cu impozitul neplătit, deoarece proprietara sunt eu, din 1997, dar apartamentul nefiind intabulat, tatăl meu a plătit impozitul in calitate de veteran de război. Este corect să plătesc retroactiv impozitul în calitate de proprietară plus sancțiunile aferente?

Vă mulțumesc aniticipat!
Cu cele mai une gânduri, Cristina Șoican

Cristina Soican
Cristina Soican
7 Ani Acum

Vă mulțumesc pentru ajutor și disponibilitate!

anchidin mihaela
anchidin mihaela
7 Ani Acum

azi 9 august 2016 – Anchidim Mihaela – Am primit o hartie de la ancpl cu comunicarea incheierii pe numele sotului asupra cererii introduse de asociatia de propietari 53 pentru inscrierea in registrul digital de transcriptiuni si inscriptiuni imobiliare privind locuinta noastra si se mentioneaza si datoria care o avem la asociatie cu toate ca am dat o suma de 500 lei pe data de 19 iulie iar noi am primit hartia acum pe 8 august. mentionez ca fetita noastra este bolnava de aproape 2 ani cu o alergie alimentara, apoi cu tulburari de panica, frica si de comportament, acum a dat si in astm, ii pocnesc oasele, carenta de calciu. Si toate analizele de alergie le-am platit, plus medicamente pentru ficat care nu se compenseaza, plus calciu osteocare… si multe altele iar acum trebuie sa-i facem alte analize de sangr si ecograf la endocrinologie unde cu trimiterea face numai asa un control dar ecograful se plateste 100 lei cel putin. sotul meu abia are 1 an la actualul loc de munca si castiga minim pe economie, eu nu pot sa lucrez deoarece trebuie sa am mare grija de copil si asa s-a adunat la asociatie datorie de 5540 lei din care am dat 500 si o sa mai dam. va rog frumos sa-mi spuneti ce-i cu aceasta hartie si are voie asociatia sa puna ipoteca legala pe o camera de camin unde locuim de 21 de ani? va multumesc si scuzati-ma daca nu m-am exprimat cum trebuie.

Zainea
Zainea
5 Ani Acum

Acelas autor instraineaza imobilul de doua ori. Sunt doua CF, paratul are CF din 2003 iar reclamantul din 2004 si reclamantul insista ca are opozabilitate deoarece a cumparat in 1994 si s-a transcris in 1994. Art 70 din Ordinul 2371 asigura opozabilitatea RTI? Nu, doar aduce la cunostinta. . . Iar CF acorda opozabilitate. Ma lupt de 11 ani in instanta, dv cum apreciati? Multumesc

Zainea
Zainea
5 Ani Acum

Paratul are CF din 2003 dar a cumparat in 2006, reclamantul are CF din 2004 dar a cumparat in 1994, transcris in RTI in 1994. Care are opozabilitate fata de terti ? Vezi art 70 Ordin 2371/1997, preluat de ordin 633/ 2006 art. … exista sigur. Actiunea s-a introdus in 14.09.2007. Cand paratul a cumparat era in vigoare 2371/97, ulterior inlocuit de 633/2006. Sunt in al 11 lea an de procese. Rog ajutor.

Zainea
Zainea
5 Ani Acum

Multumesc. V-am admirat si va admir pt ca ati intitulat: RTI = FRAUDA IMOBILIARA. Asa a fost dupa 1996 cand evidentele manuale au fost predate la Primarii, care au aruncat acele matricole la arhiva si au lucrat numai in sistem electronic. Vechile matricole manuale la AFP (actualul ANAF) s-au tinut pe imobile, exact cum se tin CF actuale. RTI s-a tinut pe persoane?!! Primariile, dupa 1996 au tinut evidenta tot pe persoane, dupa 15 ani s-au trezit s-o faca pe imobile. La Constanta sunt f f multe imobile vandute de doua ori.

Sorin
Sorin
7 Luni Acum

Tatal meu a cumparat un teren si o casa in 1959 intr-o localiate de tip urban. In anii ’70 a extins-o cu inca 3 camere cu acordul tacit al primariei motivatia fiind ca atunci se elabora planul de sistematizare al localitatii. In 1997 mi-a donat totul. Observ acum ca in actul de donatie este trecut terenul si doar camerele intiale cumparate odata cu terenul pt ca notarul a considerat ca doar pt ele avea acte de proprietate. Nu pot face carte funciara pt ca mi se cere sa lamuresc situatia camerelor pt care nu a avut aprobare de constructie. Impozitele u fost platite pt toata constructia. Cum pot rezolva?

54
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor