Rezerva succesorala este acea parte din patrimoniul celui care lasa mostenirea la care mostenitorii au dreptul in virtutea legii, impotriva vointei defunctului manifestata prin liberalitati facute in timpul vietii (donatii) sau prin dispozitii testamentare pentru cauza de moarte (legate sau exheridari). Potrivit art. 841 Cod civil : “Liberalitatile, fie facute prin acte intre vii, fie facute prin testament, nu pot trece peste jumatatea bunurilor dispunatorului, daca la moarte lasa un copil legitim; peste o a treia parte, daca lasa doi copii; peste o a patra parte, daca lasa trei sau mai multi copii”. De asemenea, art. 843 Cod civil prevede ca : “Liberalitatile, prin acte intre vii sau prin testament, nu pot trece peste jumatatea bunurilor, daca in lipsa de descendenti, defunctul lasa tata si mama sau peste trei sferturi, daca lasa numai pe unul din parinti”.
12.12.2009 Florin Dumitrescu
Unic mostenitor. Dupa decesul mamei, tata declara in certificatul de mostenitor numai constructiile si-mi revin 3/8 din cestea. Restul – 5/8 sunt trecute pe tata.
Ulterior tata vinde prin contract de vanzare cumparare cu intretinere si uzufruct viager (nereglementat legal = art. 845 din Codul Civil) cele 5/8 din constructii si cota 1/1 din teren constructii, inclusiv gradina 1/1 – teren intravilan.
Dupa decesul tatalui, raman ca unic mostenitor numai cu 3/8 constructii si terenul extravilan nedeclarat la decesul mamei.
Unde este slabiciunea hotararilor luate de tata?
Raman cu 3/8 din constructii pe pamantul altuia (cumparatorul)?
Unde este slabiciunea hotararilor luate de tatal dvs.? doar Dumnezeu va poate raspunde la aceasta intrebare.
Inteleg din speta dvs. ca tatal nu a declarat terenul intravilan bun comun si care facea parte deci din masa succesorala. Exista posibilitatea de a ataca in instanta lucrarea succesorala si a revendica cota parte din teren. Dupa moartea tatalui dvs. si vanzarea cu intretinere si uzufruct o astfel de actiune ar fi lipsita de obiect.
Intru-cat nu v-ati manifestat acest drept veti ramane doar cu proprietatea asupra a 3/8 din imobilul in cauza…. din pacate actiunea tatalui dvs. si inactiunea dvs. au cauzat in aceeasi masura acest rezultat.
Art.972 – (1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
Nu va suparati, dupa o saptamana de la inmormantare am aflat de acest contract. Succesiunea se deschide din momentul decesului. Multumesc!
Eu ma refeream la succesiunea deschisa dupa mama dvs. Aceasta putea fi contestata si banuiesc ca despre ea si despre faptul ca in masa succesorala nu este inclus terenul stiati de ceva vreme. Oricum ar fi, nu este cazul sa polemizam pe speta dvs. dramatica de altfel.
Multumesc! O explicatie, tata nu a vrut sa treaca intreaga mostenire si gata! Cum sa-l dau pe tata in judecata? Acea cota de 3/8 trebuie aplicata pe toate componentele de baza: constructii, teren intravilan, teren extravilan. Actele de proprietate le detinea din 2003, iar mama a decedat in 2008. Cred in continuare ca legea il va constrange.
as dori sa stiu daca din prima casatorie avind un apartament cu ex.sotul decedat eu am mostenit inca un sfert din partea lui sotul si un sfert fiul meu, daca al doilea sot are dreptul la partea ce mi se cuvine? pe de alta parte eu sint casatorita de 13 ani in germania si acum sotul meu vrea sa anunte insolventa daca este un risc pentu mine. Referitor la ap. nu am facut cu el nici un act. Daca eu ii donez ap. fiului meu as putea sa am probleme sau nu?
va multumesc anticipat
@bauer Raspunsurile pe care vi le dau se bazeaza pe informatiile superficiale pe care ni le furnizati.
Raspunsul la prima intrebare este negativ, in sensul ca sotul dvs. nu ar trebui sa aiba dreptul asupra bunurilor dobandite de dvs. inainte de casatorie.
Raspunsul la cea de a doua intrebare este pozitiv, in sensul ca donatia facuta fiului dvs. nu ar trebui sa puna probleme in viitor.
Sunt trecuta pe un titlu de proprietate alaturi de alti mostenitori. Mentionez ca tilul de proprietate a fost emis de primarie direct pe numele celor 6 mostenitoti. Eu nu vreau sa accept aceasta mostenire.
Ce ma sfatuiti sa fac? Cum se poate renunta la drepturile care mi se cuvin prin acest titlu de proprietate?
@iordan_laura Odata ce Titulul de proprietate exista, aveti la indemana doar posibilitatea de a vinde sau dona cota dvs. catre unul sau toti co-mostenitorii.
Buna ziua,
Parintii mei au divortat inainte de 1985. Dupa ce mama s-a recasatorit au dobandit impreuna un imobil care mai apoi mi-a fost vandut cu act de vanzare cumparare in 1996. Acest imobil l-am vandut in 2005 dupa ce am investit la randul meu o suma importanta de bani in el. Apoi am cumparat alta prorpietate cu acesta. Intrebarea este daca fii tatalui meu vitreg, in varsta de 85 de ani, si care a locuit intotdeauna cu mine, au dreptul sa atace actul de vanzare cumparare facut pe numele meu sau sa pretinda daune materiale dupa deces.
@aurel Din punctul meu de vedere, sansele ca acest lucru sa se intample sunt aproape nule!
am facut singura (necasatorita) un imprumut prin prima casa, am cumparat o garsoniera, iar cu ratele ma ajuta si prietenul meu, as vrea sa il trec si pe el pe locuinta ptr ca a bagat deja multi bani in ea, cum as putea face asta, el are contract de munca pe perioada determinata si ac.cauza nu am putut face imprumutul impreuna. eu am o sora vitrega dupa tata, parintii traiesc, in caz de deces al meu, cine sunt mostenitori, copii nu am, vreau sa ii trec prietenului meu 1/2 din garsoniera ce sanse sunt…multumesc
@puia Puteti transfera jumatate din imobil catre prietenul dvs. prin donatie sau vanzare-cumparare cu clauza de intretinere. Va sfatuiesc sa folositi cea de a doua varianta. Succesorii dvs. sunt, in acest moment, parintii.
Matusa sotului meu doreste sa-i doneze apartamentul cumparat in urma vanzarii celui pe care l-a detinut cu sotul defunct, nevoita fiind de succesiunea la care participa si cei doi copii ai sotului; copii si-au luat partea lor financiara si au semnat ca nu mai au nicio alta pretentie; insa este o problema- sotul defunct a ramas cu o datorie de 20000 lei la banca; daca sotul meu primeste donatia va fi constrans de banca sa plateasca imprumutul? sau care-s urmarile acestei tranzactii?
Mentionez ca matusa sotului are doar o pensie medicala de 350 de lei si pensia pe urma sotului o primeste abia peste 2 ani.
@popescu_ioana Daca imobilul este grevat de o ipoteca privind debitul de 20000 lei, atunci plata acestui debit va cadea in sarcina dobanditorului acelui bun.
Imobilul nu este ipotecat si nici matusa mea nu este coplatitor; ea a ramas mostenitoare in urma succesiunii facute la notar; plata acestui debit va cadea in sarcina matusii? daca apartamentul este donat sau lasat prin testament mai poate fi luat de catre banca?
Multumesc pentru aceste informatii.
buna ziua, am plecat din tara in 2000 pana in 2013, timp in care mama a vandut apartamentul in care am locuit impreuna (eu, sotia si mama) catre soara mea, fara sa ma instiinteze. dupa cativa ani, mi-au spus vecinii despre aceasta vanzare (a recunoscut-o si mama cativa ani mai tarziu). ce pot sa fac eu in cazul acesta, vizavi de rezerva succesoriala? multumesc. mentionez ca mama era singura proprietara a apartamentului (nu am avut tata, am crescut doar cu mama).
am uitat sa precizez faptul ca mama inca traieste
@stefan Mama dumneavoastra, in calitate de proprietar, are dreptul sa isi vanda proprietatea. Chestiunile legate de rezerva succesorala sunt teoretice atat timp cat mama dumneavoastra traieste, nu este lamurita inca chestiunea intinderii averii supusa succesiunii si nici nu cunoasteti natura contractului de vanzare – cumparare (cu sarcini, intretinere, spre ex.)
Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema. Am primit prin testament notarial prin anul 2010 de la bunicii din partea tatalui decedat, o garsoniera. Mai am un frate si vreau sa stiu daca el ar contesta testamentul ce sorti de izbanda ar avea? Va multumesc!
@Cristina Informatiile pe care mi le furnizati nu sunt suficiente pentru a putea aprecia raspunsul. Nu stiu, spre ex. daca averea bunicilor dumneavoastra includea si alte bunuri decat aceasta garsoniera, etc. Oricum, banuiesc ca o contestare a testamentului s-ar fi produs imediat dupa decesul bunicilor dumneavoastra.
Buna ziua Va rog sa ma ajutati si pe mine daca se poate. Eu am primit, in 1984, de la parintii mei, printr-un act de donatie, un apartament.
Fratele meu fiind mentionat in felul urmator in actul de donatie: mai avem ca mostenitori rezervatari un fiu a carui cota rezervatara nu a fost lezata si am luat cunostinta de prevederile art. 841 cod civil precizand ca mai avem un apartament in proprietate personala.
Azi incercand sa vand acest apartament mi s-a spus de la banca sa cer fratelui meu o declaratie ca el nu are pretentii la acest apartament. (fratele meu este stabilit in USA de 20 de ani si este f. greu sa se prezinte la ambasada in cateva zile) Cum ar trebui sa procedez? Va multumesc.
@Carmen In opinia mea aveti doua variante: sa convingeti banca sau cumparatorul ca solicitarea sa este aberanta (ceea ce este adevarat) sau sa gasiti un alt cumparator.
Daca am un frate vitreg, cat este rezerva succesorala a lui (parintii mei mi-au donat mie bunul) Multumesc!
Lucian_Buda Rezerva succesorală va fi luată în calcul doar dacă fratele dumneavoastră cere reducțiunea liberalităților la masa succesorală. Rezerva succesorală a copiilor este în principiu de 1/2, dar toți copiii vin în concurență pentru această cotă. Lucrurile pot varia și funcție de alți succesori rezervatari.