December 12, 2009     Florin Dumitrescu

Ce este rezerva succesorala?

Distribuie acest articol

Rezerva succesorala este acea parte din patrimoniul celui care lasa mostenirea la care mostenitorii au dreptul in virtutea legii, impotriva vointei defunctului manifestata prin liberalitati facute in timpul vietii (donatii) sau prin dispozitii testamentare pentru cauza de moarte (legate sau exheridari). Potrivit art. 841 Cod civil : “Liberalitatile, fie facute prin acte intre vii, fie facute prin testament, nu pot trece peste jumatatea bunurilor dispunatorului, daca la moarte lasa un copil legitim; peste o a treia parte, daca lasa doi copii; peste o a patra parte, daca lasa trei sau mai multi copii”. De asemenea, art. 843 Cod civil prevede ca : “Liberalitatile, prin acte intre vii sau prin testament, nu pot trece peste jumatatea bunurilor, daca in lipsa de descendenti, defunctul lasa tata si mama sau peste trei sferturi, daca lasa numai pe unul din parinti”.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
26 Comments
Vechi
Noi Voturi
Inline Feedbacks
View all comments
doncean
13 Ani Acum

Unic mostenitor. Dupa decesul mamei, tata declara in certificatul de mostenitor numai constructiile si-mi revin 3/8 din cestea. Restul – 5/8 sunt trecute pe tata.
Ulterior tata vinde prin contract de vanzare cumparare cu intretinere si uzufruct viager (nereglementat legal = art. 845 din Codul Civil) cele 5/8 din constructii si cota 1/1 din teren constructii, inclusiv gradina 1/1 – teren intravilan.
Dupa decesul tatalui, raman ca unic mostenitor numai cu 3/8 constructii si terenul extravilan nedeclarat la decesul mamei.
Unde este slabiciunea hotararilor luate de tata?
Raman cu 3/8 din constructii pe pamantul altuia (cumparatorul)?

doncean
13 Ani Acum

Art.972 – (1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;

doncean
13 Ani Acum

Nu va suparati, dupa o saptamana de la inmormantare am aflat de acest contract. Succesiunea se deschide din momentul decesului. Multumesc!

doncean
13 Ani Acum

Multumesc! O explicatie, tata nu a vrut sa treaca intreaga mostenire si gata! Cum sa-l dau pe tata in judecata? Acea cota de 3/8 trebuie aplicata pe toate componentele de baza: constructii, teren intravilan, teren extravilan. Actele de proprietate le detinea din 2003, iar mama a decedat in 2008. Cred in continuare ca legea il va constrange.

bauer
bauer
12 Ani Acum

as dori sa stiu daca din prima casatorie avind un apartament cu ex.sotul decedat eu am mostenit inca un sfert din partea lui sotul si un sfert fiul meu, daca al doilea sot are dreptul la partea ce mi se cuvine? pe de alta parte eu sint casatorita de 13 ani in germania si acum sotul meu vrea sa anunte insolventa daca este un risc pentu mine. Referitor la ap. nu am facut cu el nici un act. Daca eu ii donez ap. fiului meu as putea sa am probleme sau nu?
va multumesc anticipat

iordan laura
iordan laura
10 Ani Acum

Sunt trecuta pe un titlu de proprietate alaturi de alti mostenitori. Mentionez ca tilul de proprietate a fost emis de primarie direct pe numele celor 6 mostenitoti. Eu nu vreau sa accept aceasta mostenire.
Ce ma sfatuiti sa fac? Cum se poate renunta la drepturile care mi se cuvin prin acest titlu de proprietate?

aurel
aurel
10 Ani Acum

Buna ziua,

Parintii mei au divortat inainte de 1985. Dupa ce mama s-a recasatorit au dobandit impreuna un imobil care mai apoi mi-a fost vandut cu act de vanzare cumparare in 1996. Acest imobil l-am vandut in 2005 dupa ce am investit la randul meu o suma importanta de bani in el. Apoi am cumparat alta prorpietate cu acesta. Intrebarea este daca fii tatalui meu vitreg, in varsta de 85 de ani, si care a locuit intotdeauna cu mine, au dreptul sa atace actul de vanzare cumparare facut pe numele meu sau sa pretinda daune materiale dupa deces.

puia
puia
10 Ani Acum

am facut singura (necasatorita) un imprumut prin prima casa, am cumparat o garsoniera, iar cu ratele ma ajuta si prietenul meu, as vrea sa il trec si pe el pe locuinta ptr ca a bagat deja multi bani in ea, cum as putea face asta, el are contract de munca pe perioada determinata si ac.cauza nu am putut face imprumutul impreuna. eu am o sora vitrega dupa tata, parintii traiesc, in caz de deces al meu, cine sunt mostenitori, copii nu am, vreau sa ii trec prietenului meu 1/2 din garsoniera ce sanse sunt…multumesc

popescu ioana
popescu ioana
8 Ani Acum

Matusa sotului meu doreste sa-i doneze apartamentul cumparat in urma vanzarii celui pe care l-a detinut cu sotul defunct, nevoita fiind de succesiunea la care participa si cei doi copii ai sotului; copii si-au luat partea lor financiara si au semnat ca nu mai au nicio alta pretentie; insa este o problema- sotul defunct a ramas cu o datorie de 20000 lei la banca; daca sotul meu primeste donatia va fi constrans de banca sa plateasca imprumutul? sau care-s urmarile acestei tranzactii?

popescu ioana
popescu ioana
8 Ani Acum

Mentionez ca matusa sotului are doar o pensie medicala de 350 de lei si pensia pe urma sotului o primeste abia peste 2 ani.

popescu ioana
popescu ioana
8 Ani Acum

Imobilul nu este ipotecat si nici matusa mea nu este coplatitor; ea a ramas mostenitoare in urma succesiunii facute la notar; plata acestui debit va cadea in sarcina matusii? daca apartamentul este donat sau lasat prin testament mai poate fi luat de catre banca?

popescu ioana
popescu ioana
8 Ani Acum

Multumesc pentru aceste informatii.

stefan
stefan
7 Ani Acum

buna ziua, am plecat din tara in 2000 pana in 2013, timp in care mama a vandut apartamentul in care am locuit impreuna (eu, sotia si mama) catre soara mea, fara sa ma instiinteze. dupa cativa ani, mi-au spus vecinii despre aceasta vanzare (a recunoscut-o si mama cativa ani mai tarziu). ce pot sa fac eu in cazul acesta, vizavi de rezerva succesoriala? multumesc. mentionez ca mama era singura proprietara a apartamentului (nu am avut tata, am crescut doar cu mama).

stefan
stefan
7 Ani Acum

am uitat sa precizez faptul ca mama inca traieste

Cristina
Cristina
7 Ani Acum

Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema. Am primit prin testament notarial prin anul 2010 de la bunicii din partea tatalui decedat, o garsoniera. Mai am un frate si vreau sa stiu daca el ar contesta testamentul ce sorti de izbanda ar avea? Va multumesc!

Carmen
Carmen
7 Ani Acum

Buna ziua Va rog sa ma ajutati si pe mine daca se poate. Eu am primit, in 1984, de la parintii mei, printr-un act de donatie, un apartament.
Fratele meu fiind mentionat in felul urmator in actul de donatie: mai avem ca mostenitori rezervatari un fiu a carui cota rezervatara nu a fost lezata si am luat cunostinta de prevederile art. 841 cod civil precizand ca mai avem un apartament in proprietate personala.
Azi incercand sa vand acest apartament mi s-a spus de la banca sa cer fratelui meu o declaratie ca el nu are pretentii la acest apartament. (fratele meu este stabilit in USA de 20 de ani si este f. greu sa se prezinte la ambasada in cateva zile) Cum ar trebui sa procedez? Va multumesc.

26
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor