Uzufructul este dreptul de a folosi bunul altei persoane si de a culege fructele acestuia intocmai ca proprietarul, insa cu indatorirea de a-i conserva substanta.
Uzufructul se poate constitui prin act juridic, uzucapiune sau alte moduri prevazute de lege, dispozitiile in materie de carte funciara fiind aplicabile. Uzufructul se poate constitui numai in favoarea unei persoane existente.
Orice bunuri mobile si imobile, corporale ori incorporale, inclusiv o masa patrimoniala, o universalitate de fapt ori o cota-parte din aceasta. Nu pot face obiectul dreptului de uzufruct bunurile din domeniul public. In N.C.Civ. au fost introduse, in mod expres, dispozitii speciale privind uzufructul asupra creantelor, inclusiv asupra unei rente viagere, asupra actiunilor sau a partilor sociale, precum si uzufructul asupra fondului de comert (art. 737-745 NCC).
Cum se poate anula un contract de uzufruct viager?
@Braia Rares „Anularea” contractului de uzufruct presupune existenta unor cauze de nulitate la momentul perfectarii contractului, cum ar fi un discernamant afectat, lipsa capacitatii de exercitiu, etc. Anularea se poate realiza doar printr-o actiune judiciara pornita impotriva uneia dintre partile contractului de uzufruct.
Ma numesc Gruia, am o sora si cred ca a facut cu tatal meu un act prin uzufruct nu stiu exact, am fost de multe ori la tatal meu si sora mea mi-a spus prin interfon mereu ca tata e bolnav si sa nu il deranjez. Intre mine si sora nu e o comunicare una buna de cand a chemat-o pe sora mea din Bucuresti in Timisoara in ap. lui tata iar acum tatal meu a murit de circa 3-4 luni si nu am fost anuntat nici tel. si nici la lucru, intrebarea mea e daca se poate ataca acest act daca e facut pe numele sorei mele? Va multumesc respectos
@Gruia_Ion Va recomand sa apelati la un notar pentru deschiderea succesiunii dupa tatal dumneavoastra. El va explica procedura si drepturile dvs. Va doresc succes!