April 15, 2012     Florin Dumitrescu

Cum reglementeaza noul Cod Civil dreptul de uzufruct?

Distribuie acest articol

Uzufructul este dreptul de a folosi bunul altei persoane si de a culege fructele acestuia intocmai ca proprietarul, insa cu indatorirea de a-i conserva substanta.

Uzufructul se poate constitui prin act juridic, uzucapiune sau alte moduri prevazute de lege, dispozitiile in materie de carte funciara fiind aplicabile. Uzufructul se poate constitui numai in favoarea unei persoane existente.

Orice bunuri mobile si imobile, corporale ori incorporale, inclusiv o masa patrimoniala, o universalitate de fapt ori o cota-parte din aceasta. Nu pot face obiectul dreptului de uzufruct bunurile din domeniul public. In N.C.Civ. au fost introduse, in mod expres, dispozitii speciale privind uzufructul asupra creantelor, inclusiv asupra unei rente viagere, asupra actiunilor sau a partilor sociale, precum si uzufructul asupra fondului de comert (art. 737-745 NCC).

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
4 Comments
Vechi
Noi Voturi
Inline Feedbacks
View all comments
Braia Rares
Braia Rares
11 Ani Acum

Cum se poate anula un contract de uzufruct viager?

Gruia Ion
9 Ani Acum

Ma numesc Gruia, am o sora si cred ca a facut cu tatal meu un act prin uzufruct nu stiu exact, am fost de multe ori la tatal meu si sora mea mi-a spus prin interfon mereu ca tata e bolnav si sa nu il deranjez. Intre mine si sora nu e o comunicare una buna de cand a chemat-o pe sora mea din Bucuresti in Timisoara in ap. lui tata iar acum tatal meu a murit de circa 3-4 luni si nu am fost anuntat nici tel. si nici la lucru, intrebarea mea e daca se poate ataca acest act daca e facut pe numele sorei mele? Va multumesc respectos

4
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor