Revocarea reprezinta desfiintare a contractului de donatie prin manifestarea unilaterala de vointa a donatorului, in cazurile si in conditiile prevazute de lege.
Sunt revocabile prin esenta lor donatiile de bunuri viitoare si donatiile intre soti. Donatiile mai pot fi revocate: a. pentru neindeplinirea sarcinii. b. pentru ingratitudine; c. pentru nastere de copil. In primele doua cazuri, revocarea donatiei se pronunta prin hotarare judecatoreasca, iar in ultimul caz ea opereaza de plin drept, urmand sa fie constatata de instanta, in caz de neintelegere intre parti.
07.08.2010 Florin Dumitrescu
Mama mea vrea sa mi doneze casa, dar eu mai am o sora cu un copil. Poate ataca sora mea actul.
Exista in dreptul succesoral o institutie care se numeste ''reductiunea liberalitatilor'' si care permite succesorilor sa atace toate actele de donatie sau de vanzare-cumparare simulata facute de decedat si care le afecteaza rezerva succesorala.
In concret exista posibilitatea ca sora dvs. sa atace donatia facuta de mama dvs. daca valoarea imobilului donat este semnificativa in raport cu intreaga avere a mamei.
Intrebarea dvs. necesita o analiza atenta a situatiei averii mamei dvs. si a succesorilor sai potentiali. Va recomand sa luati legatura cu un notar local care va poate lamuri in aceasta chestiune.
Sotul meu a primit un apartament –donatie de la parintii lui. Sotul meu vrea sa vanda apartamentul si eu nu. Ce drepturi pot avea eu sau daca am un cuvant de spus in acest caz. Eu stiu ca un obiect sau apartament primit prin donatie apartine doar donatorului.
Mentionez ca apartamentul a fost donat cu doi ani inaintea casatoriei noastre. Stam in acest apartament de 16 ani.
Fiti amabil, acum 10 ani eu cu mama am donat apartamentul mamei, sorei mele, in 2010 mama a decedat , sora mea mi-a facut o procura (ea fiind stabilita la Londra de 22 ani ) prin care ma mandateaza pe mine sa vand apartamentul , am gasit un cumparator prin PRIMA CASA , INTREBARE: Pot avea probleme cu banca care va oferi creditul fam care-l va cumpara, repet eu avand procura facuta de sora mea la notar in tara, eu sunt de acord cu vanzarea ap, (buneinteles si ea) nu mai avem frati.Multumesc
@ana-monica Daca apartamentul a fost donat inainte de casatorie sotului dvs. acesta este, in principiu, un bun propriu de care sotul dvs. poate dispune liber si neingradit. In schimb, datorita faptului ca locuiti in acel imobil cu just titlu si de multa vreme detineti dreptul de folosinta privind acel imobil. Va puteti exercita prerogativele de folosinta spre ex: opunandu-va la parasirea acelui imobil, inscriindu-va dreptul de folosinta in cartea funciara sau aparandu-l in instanta.
Succes
@ema Puteti semna contractul de vanzare-cumparare linistita daca va aflati in posesia unei procuri valabile si care nu a fost revocata. Din ceea ce imi spuneti dvs. va aflati in aceasta situatie. Succes
daca nu am facut succesiunea dupa moartea tatalui meu mama poate dona sau sa faca act de vanzare cump?
@ana Mama dvs. poate dona sau vinde bunurile care ii apartin si poate face aceasta si pentru cota pe care o detine din bunurile comune.
DAR DUPA MOARTEA EI SE POATE ATACA ACTL DE DONATIE?
@ANA_MARIA Donatia se poate ataca de catre dumneavoastra prin procedeul juridic al reductiunii liberalitatilor. Puteti face asta doar dupa moartea mamei dumneavoastra si doar pentru parte de mastenire care depaseste cota pe care legea v-ar fi atribuit-o dumneavoastra.
Am cumparat impreuna cu cumnata mea (sora sotului) o casa, problema este ca actele sunt facute pe numele nostru iar acuma vrem sa facem actele sa aiba si ea drept asupra proprietatii ca si noi. Nu am vrea sa facem donatie ci pur si simplu sa aiba si ea dreptul la fel ca si noi pe jumatatea care i se cuvine. Ce trebuie sa facem si care ar fi pretu? Va multumesc
Buna ziua domnul notar! Am primit din partea parintilor cu contract de donatie casa parinteasca cu terenul aferent. Mai am o sora care nu a participat la notariat, dar a primit un apartament din partea parintilor pe care l-a donat primului ei copil, un tutore la notar in cadrul acelui act, pt nepot fiind chiar mama noastra. Din cate citesc........Totusi, in teoria juridica si practica judiciara se apreciaza ca liberalitatile (cum este si donatia) facute in timpul vietii catre succesori sunt supuse reductiunii, atunci cand afecteaza rezerva succesorala.
In concret, orice donatie destinata succesorilor si care afecteaza acea parte de mostenire pe care legea o atribuie anumitor persoane in mod direct si indiferent de vointa decedatului (rezerva succesorala) poate fi atacata (printr-o actiune in instanta) de succesorul nemultumit. Cititi si https://www.fraudaimobiliara.ro/ce-este-donatia-simulata/........ ce ar fii de facut..... regret ca nu am chemat-o la Notariat unde am primit Casa prin donatie din partea tatalui eu 1/2 si parintii fiecare 1/4 cu uzufruct viager....ma gandesc ce acte sunt necesare .... o declaratie din partea surorii mele prin care sa confirme ca nu mai are pretentii materiale financiare .... valoarea imobilelor fiind identice.... ca acesta este adevarul si mai avem ceva teren agricol pe care l-as impartii in mod egal cu ea inainte de decesul unuia dintre parinti.....va multumesc anicipat de raspuns. Doamne ajuta!
Eventual sa o chem pe sora sa semneze in fata aceluias notar in cele 6 exemplare de contract inclusiv cele arhivate in biroul notarial.... nu am ideee cum e mai bine ??
@cristina Va recomand sa faceti un contract de vanzare-cumparare cu sora sotului dvs. Contractul de vanzare-cumparare se face la notar. Taxele care se vor plati se calculeaza de notarul de la locul situarii imobilului aceste taxe variind functie de tipul imobilului, amplasament, suprafata, etc.
@EMIL o declaratie in fata unui notar, oricare ar fi el poate sa va fie foarte utila in situatia pe care ati expus-o.
Buna ziua,
Am cumparat o casa in anul 2005, pe care ulterior in anul 2009 am donat-o fiicei mele cu ACT DE DONATIE CU CLAUZA DE INTRETINERE catre soacra mea, pana la majoratul fiicei. Cum pot anula donatia, deoarece anul trecut mi sa nascut al doilea copil si nu doresc sa fie discutii intre ele mai tarziu.
@cristian Donatia se poate revoca pentru nastere de copil, dupa cum precizam si mai sus. Este necesar sa va adresati unui notar in vederea redactarii unui document care va fi inscris in cartea funciara.
Matusa sotului (in prezent decedat), in varsta de 72 ani a donat fiicei noastre minore, in anul 2008 nuda proprietate asupra casei, rezervandu-si dreptul de uzufruct viager. Actele au fost facute in forma autentica, in fata notarului, minora fiind reprezentata de catre mine, in calitate de parinte, cu incuviintarea prealabila a autoritatii tutelare, la acceptarea acestei donatii. In acest an, matusa s-a razgandit si doreste anularea acestei donatii. In principiu nu ma opun acestei anulari, dar avand in vedere ca fiica mea este minora nu pot face nici un fel de act in numele acesteia fara incuviintarea prealabila a autoritatii tutelare, care a refuzat cererea pe motiv ca nu este in interesul minorei aceasta anulare. Ce optiuni avem? din punct de vedere legal. Repet, in calitate de mama a minorei nu ma opun acestei anulari sau revocari daca aceasta este dorinta matusii care a donat.
@ema Atat timp cat fiica dvs. este minora, orice act de dispozitie privind averea acesteia se va face doar cu acordul prealabil al autoritatii tutelare, care autoritate trebuie sa urmareasca in primul rand interesele minorului.
In opinia mea nu aveti alta optiune... iar aceasta este in interesul minorului :)... eventual matusa sotului dvs. ar putea sa inainteze actiune in justitie pentru revocarea donatiei si sa spere ca va castiga aceasta actiune... sau asteptati ca fiica dvs. sa implineasca 18 ani cand dobandeste deplinatatea capacitatii sale juridice putand face acte de dispozitie in mod liber, inclusiv pe acela de a accepta revocarea donatiei.
Buna ziua,
Am amandoi parintii in viata si mental sanatosi. Mama naturala si tatal vitreg. Tata doreste sa-mi lase partea lui (donatie sau un altfel de act). Asta ca sa evite o situatie in care celelalte rude de sange cu el ar dori sa faca partaj dupa decesul lui. Inteleg ca partea mamei imi va reveni fara nicio problema, insa el isi face griji pentru partea lui. Se poate ataca actul de donatie? Daca da, ce alt procedeu ar garanta reusita dorintei lui?
Va multumesc
@Cristina Solutia ideala ar fi aceea ca tatal dvs. vitreg sa va infieze astfel incat drepturile dvs. sa fie similare cu cele ale unui copil natural inlaturand de la succesiune pe ceilalti succesori prin efectul legii.
Daca aceasta varianta va pare complicata sau tardiva va recomand un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere dublat de un testament.
Va doresc succes.
Multumesc de raspuns. Am 31 de ani. Adoptia ar fi fost ideala, dar acum e tarziu.
Daca sunt casatorita si primesc drept donatie o suma de bani -de la o persoana care nu imi e ruda, legal, are si sotul meu dreptul la bani sau la ceea ce cumpar cu ei? Daca achizitionez un imobil cu acesti bani donati mie, are si el dreptul in calitate de sot sau e bunul meu, propriu?
@Carmen Daca contractul de donatie precizeaza cu claritate ca acesta a fost facut in exclusivitate in favoarea dvs. se poate aprecia (intr-o situatie de litigiu) ca bunurile achizitionate din acesti bani se afla in proprietatea dvs. ca bun propriu. Aceasta presupunere legala este totusi relativa iar judecatorul (intr-o atare situatie de litigiu) poate considera si altfel.
Noul Cod Civil prevede posibilitatea separatiei patrimoniilor celor doi soti astfel incat dvs. puteti detine bunuri proprii pe intreaga durata a casatoriei.
Avem un apartament cu trei camere in Pitesti, in acelasi bloc cu fica noastra, si mai avem un fecior in Bacau. Fica ne ajuta foarte mult. Am vrea sa lasam apartamentul unei nepoate de la fica, care este majora, cu obligatia de a ne sprijini pana la capatul vietii. Ce fel de acte ar trebui sa facem (testament, vanzare-cumparare, donatie) pentru a nu putea fi atacate dupa ce nu vom mai fi, si nici sa nu coste prea mult?
De asemeni am dori ca dupa moartea noastra, daca e posibil, fica impreuna cu nepoata (beneficirele apartamentului) sa aiba obligatia de ai da fratelui ei o suma (10%) din valoarea apartamentului la data respectiva in decurs de un numar de ani.
Este complicat ce doresc dar sper sa obtin o informatie utila.
Multumesc!
@G.Spanu Este complicat cu adevarat... dar nu imposibil. Orice raport ce naste drepturi si obligatii poate dobandi forma juridica. Asta este esenta dreptului pana la urma 🙂
Va recomand sa incheiati la notar un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si pastrarea uzufructului. Mai in detaliu, ar trebui sa incheiati un contract prin care sa vindeti nepoatei dvs. apartamentul, aceasta fiind obligata sa va intretina si sa va inmormanteze dupa datina iar la moartea dvs. sa plateasca o suma de bani (pe care insa va trebui sa o stabiliti cu exactitate la momentul semnarii acestui contract ) celuilalt fiu al dvs. In acelasi timp va recomand sa pastrati uzufructul viager asupra imobilului.
Daca nu m-am facut inteles suficient, va rog sa reveniti.
Buna ziua,
As avea nevoie de un raspuns in urmatoarea problema. Bunicii mei ambii in viata insa destul de in varsta, vor sa-mi cedeze prin donatie, in timpul vietii o bucatica relativ mica dintr-un teren acoperit cu padure. Intentionez sa fac cateva investitii acolo prin urmare nu as vrea ca in urma succesiunii de peste cativa ani vreunul dintre copii sa poata revendica acel teren. Bunicii mei au 5 copii in total inclusiv mama mea. Intrebarea se pune cum pot din punct de vedere legal sa fac acest contract de donatie irevocabil si la ce suprafata ma refer in parti, sau procentul am dreptul sa ma gandesc, pentru a nu avea discutii mai tarziu cu restul mostenitorilor.
Acum 5 ani tatal meu a murit si mostenitori ai apartamentului am ramas eu si cu fratele meu. Eu, i-am donat partea mea de apartament fratelui.
Se poate revoca donatia?
@Moise Iulian Procedura pe care o recomand ca fiind cea mai limpede este urmatoarea: Achizitionati printr-un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere cota parte de teren (vanzarea-cumpararea nu se poate revoca) apoi faceti imediat iesirea din indiviziune pentru a primi in materialitatea ei, cum spune legea, acea bucata de pamant.
Orice ati face, va recomand sa studiati inainte problema regimului juridic al terenurilor impadurite, intrucat acesta este unul special si nu permite, spre ex. edificarea de constructii.
Succes
@Cristina E. Donatia se poate revoca in conditiile expuse in postul de mai sus.
Va rog mult sa imi sugerati cum ar trebui sa procedez, respectiv sa imi spuneti cat de "atacabila" este donatia pe care urmeaza sa o faca parintii mei in urmatoarea situatie: eu locuiesc in casa parintilor mei, impreuna cu familia mea de aproximativ un an de zile. Parintii mei, care au in proprietate acest imobil si respectiv terenul aferent, locuiesc de aproximativ un an in garsoniera care se afla in proprietatea mea. Eu mai am o sora, iar acuma parintii s/au decis sa ne faca donatie casa si terenul, respectiv jumatate din teren si casa mie, si cealalta jumatate surorii mele. In plus, ei vor ca eu sa le fac un act la notar (probabil uzufruct) din care sa rezulte ca nu ii voi da afara din garsoniera mea, care ramane proprietatea mea. Spuneti/mi va rog daca sora mea poate ataca donatia pentru ca e inegala, in masura in care eu am casa plus jumatate din terenul aferent, iar ea ramane doar cu cealalata jumatate,in care nu exista nicio constructie. A doua intrebare este: intrucat tatal meu este extrem de schimbator eufemistic vorbind in ceea ce priveste optiunile, iar eu nici acum nu ma aflu intr/un raport amiabil cu el, ce forme de precautie as putea lua sa nu atace in vreun moment de furie donatia. Mai exact, eu va rog sa imi dati un sfat, sa imi sugerati cum ar trebui sa procedez, poate sa insist (nu stiu cate sanse as avea) pentru un act de vanzare cumparare. Va multumesc anticipat.
@Elena Am inteles care este situatia in care va aflati.
Discutand despre posibilitatea ca sora dvs. sa atace donatia apreciind ca aceasta este inegala, parerea mea este ca sansele sale de succes ar fi foarte mici.
Intr-o astfel de situatie lucrurile se vor intampla in felul urmator: in primul rand la moartea parintilor dvs. sau a unuia dintre ei se apreciaza care este acea parte de mostenire care nu poate fi cedata in mod liber de catre decedat (numita rezerva succesorala), cantitatea/valoarea care rezulta se va imparti intre cele doua fiice si va rezulta cantitatea/valoarea care ar trebui sa revina in mod indubitabil uneia dintre ele (sorei dvs). Din aceasta se va scadea cantitatea/valoarea pe care a dobandit-o deja (jumatatea de constructie) iar diferenta rezultanta este exact cantitatea/valoarea ce poate fi revendicata cu succes (sa spunem). Dvs va puteti opune argumentand cu transferul uzufructului ca si contraprestatie la donatia primita (care are de asemenea o valoare ce se poate determina printr-o expertiza). Este foarte complicat si neavantajos sa initieze o actiune in justitie, sa avanseze cheltuielile cu aceasta si sa castige foarte, foarte putin in plus. (Scuzati-mi termenii nejuridici, sper insa ca m-am facut inteles cat de cat).
Privind cea de a doua intrebare am un singur comentariu-sfat: incercati sa determinati parintii dvs. sa incheie un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere (in locul donatiei). Este cea mai sigura varianta. Donatia poate fi revocata si nu va puteti opune foarte insistent la acest lucru. Bineinteles insa ca si acest lucru se va intampla printr-o actiune in instanta (operatiune de durata si costisitoare) in care exista toate sansele ca tatal dvs. sa se "razgandeasca" din nou.
Succes
Va multumesc mult pentru raspuns. Am intrebat parintii daca ar fi de acord sa facem un contract de vanzare cumparare si au refuzat categoric. Rezulta ca singura varianta ramane donatia. As vrea sa va intreb daca exista vreo formula juridica prin care sa fie introduse in actul de donatie clauze care cel putin sa ingreuneze tentatia parintilor de a revoca donatia, sau tentatia surorii de a ataca donatia. Va multumesc inca o data
@Elena Nu vad decat o singura posibilitate: cereti notarului sa precizeze in contractul de donatie faptul ca donatia imobilului se face sub conditia cedarii uzufructului asupra garsonierei in care ei locuiesc in acest moment. In felul acesta donatia devine una sub conditie si poate fi mai dificil de revocat. De asemenea, solicitati notarului sa precizeze faptul ca parintii dvs. mai au un copil, ca doneaza in cunostiinta de cauza si ca donatia nu afecteaza rezerva succesorala.
Va multumesc mult
Buna ziua. Am si eu o nelamurire cu privire la o donatie. Tatal meu decedat fratele luidecedat, bunica (mama tatalui meu) decedata si ea a facut donatie casa in care locuiau catre fratele tatalui meu dupa ce bunicul a decedat si el. Sotia fratelui tatalui meu nu a mai stat impreuna cu acesta de aprox. 18 ani nefiind divortati si au 3 copii dupa decesul bunicului meu tatal meu a trimis bani pt ingrijirea bunicii si fratelui lui. Sotia fratelui si cei 3 copii nu au stat impreuna cu acestia deci nu au contribuit in nici un fel la intretinere lor . Vreau sa stiu daca pot revoca donatia care a facut-o bunica fratelui tatalui meu cu motiv de nedemnitate fata de acesta a sotiei si copiilor lui. Mentionez ca si inmormantarea fratelui tatalui meu am facut-o tot noi, sotia si copii nefiind de acord sa o faca. Va rog sa imi spuneti ce pot sa fac in cazul acesta ambii frati sunt decedati de peste 2 ani la diferenta de 3 luni. Va multumesc
Buna ziua
Daca donez proprietatile pe care le detin celor doi copii minori pe care ii am aceasta donatie poate fi atacata de creditorii care sunt la firma la care sunt administrator si care este in faliment?
Este mai bine sa fac un contract de vanzare cumparare?
Multumesc
@POLIANA Donatia poate fi revocata doar de cel care a facut-o.
@georgeta Urmare a procedurii de faliment se poate angaja raspunderea administratorului cu averea sa personala dar acest lucru nu este obligatoriu sa se intample. Daca aceasta respundere se angajeaza donatia sau vanzarea-cumpararea nu va poate salva proprietatea asupra imobilelor.
Rog frumos solutii pentru indrumarea cazului meu: Vorbesc in numele sotiei. Dupa moartea mamei mele, sotul mamei a ramas in apartament [2 camere], dupa ceva timp s-a facut succesiune, impartindu-se in trei: sotul,eu si sora mea, el avand 62% iar eu impreuna cu sora 38%. Dupa circa trei ani de la decesul mamei mele, ne ameninta ca-si vinde partea lui de 62% unui SAMSAR si ca o sa ne judecam cu acela pentru partea noastra. Am cerut partea noastra,dar refuza. Intrebare? ce putem face? putem deschide proces pe acest caz si la ce rezultat se poate ajunge. Va multumesc anticipat. Alexandru
@ALEXANDRU_45 Legea spune ca "nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune". Va recomand sa initiati o actiune judiciara in partaj. Solutiile posibile in situatia dvs pot incepe de la atribuirea in natura a imobilului unuia dintre coproprietari cu dezdaunarea celorlalti si pana la vanzarea imobilului si impartirea sumei de bani rezultate din aceasta vanzare.
Buna ziua, doresc sa va multumesc in primul rand in numele celorlalti utilizatori pentru disponibilitatea si sfaturile date!
Vin si eu cu o problema legata de donatie. Am o batranica care doreste sa-mi dea casuta ei si terenul mie in schimbul intretinerii si a unei sume de bani lunare. Din ce am inteles eu pot face in loc de contract de V-C-(ceea ce ea nu doreste), un contract de Donatie cu rendita viagera-(sper ca am scris bine) nefiind nevoie de unul cu uzufruct dumneaei dorind sa mearga la un camin de batrani plictisita fiind de singuratate si separat de donatie un contract de intretinere tot pentru ea (plata darilor catre camin,si medicamente)
1) Prima intrebare este: daca este absolut necesar certificatul medico-legal psihiatric pentru donatoare?(are 90ani) sau se poate face si fara acesta, actul de donatie?
2) Cea dea doua intrebare este: Ce trebuie sa specific in actul de donatie pe langa ( Ca dumneaei nu mai are copii, doneaza in cunostinta de cauza, donatia nu afecteaza rezerva succesorala) pentru ca actul de donatie sa fie Foarteee clar si exact pentru a evita orice neplaceri ulterioare?
3) Cea de a 3 a intreabare este daca dupa primirea donatie eu pot vinde/dona/ acest imobil firmei mele iar apoi firma sa-mi vanda mie apartamentul inapoi pentru a incerca sa previn o ulterioara revocare a actului de donatie?
4) Revocarea donatiei am inteles ca este posibila doar de donator insa necesita recurgerea la judecata efectiva? sau ea il poate revoca daca este influentata de o terta persoana si simplu la notar.?
Va multumesc enorm pentru informatii.
Mentionez ca Batranica este perfect sanatoasa mental, a mai facut acel test pentru certificat medico-legal psihiatric si nu mai doreste sa-l repete.
@Marius_Ene Contractul se numeste "donatie cu renta viagera" iar renta viagera este tocmai acea suma de bani care se plateste lunar, sau ciclic, in vederea acoperirii cheltuielilor de trai ale batranei.
1. Certificatul medico-legal nu este obligatoriu. Notarul poate cere acest document daca apreciaza ca discernamantul doamnei este viciat sau alienat.Incercati sa convingeti notarul ca nu este necesar acest document pentru semnarea contractului de donatie.
2. In contractul de donatie puteti specifica (asa cum spuneti: ca donatorul nu are copii, ca doneaza in cunostiinta de cauza si ca nu este afectata rezerva succesorala prin actul de donatie).
3. Operatiunea de care pomeniti este posibila, dar, cred eu, inutila, de vreme ce doamna nu are succesori cunoscuti pana in acest moment.
4. Revocarea donatiei necesita recurgerea la judecata efectiva, un act notarial de revocare a donatiei nefiind suficient conform practicii judiciare.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns! Operatiunea de vanzare mentionata mai sus de mine ma ajuta sa impiedic mult mai usor, un eventual proces intentat pentru revocarea donatiei, in cazul in care pe doamna o sfatuiesc diferite persoane ca poate face asta? Sau in cazul in care alte rude ar dori sa intenteze o succesiune dupa decesul acesteia (alte rude de care am auzit vag, nu copii sau frati ci unchi sau rude de gradul 3, 4 de care nu sunt informat) Chiar daca eu imi respect obligatiile de rente si nu provoc nici un fel de disconfort doamnei? sau nu ma ajuta cu nimic aceasta operatiune?
@Marius_Ene Operatiunea va poate "ajuta" asa cum pomeniti dvs., dar, pana la urma puteti realiza aceasta operatiune si la momentul in care, cu adevarat, acest risc apare, si doar daca apare.
Buna seara, va rog, daca ma puteti ajuta intr-o problema.
Am un credit ipotecar, in chf, in ultima perioada rata a crescut foarte mult datorita diferentei de curs valutar, daca nu mai reusesc sa imi achit ratele, as dori sa aflu care sunt consecintele de neplata a creditului? Deasemenea daca garantia imobiliara nu mai acopera valoarea creditului, ce se poate intampla? Mai am pe numele meu un apartament cu drept de uzufruct viager in favoarea parintilor mei, ar putea banca sa mi-l ia?
Va multumesc tare mult.
@Negru_Simona Cea mai grava dintre consecintele neachitarii creditului poate fi punerea in executare a contractului prin activarea garantiei, deci vanzarea la licitatie a bunului (despre care am presupus ca este ipotecat in favoarea bancii).
In principiu, consecintele negative nu se vor extinde asupra altor elemente ale averii dvs. si care nu sunt garantate pentru plata creditului.
Va multumesc pentru raspuns. In acest moment garantia imobiliara nu mai acopera valoarea creditului, in acest sens se poate executa silit si un alt bun prezent sau viitor? Vreau sa citez o fraza din contractul de ipoteca" Prezentul contract de ipoteca se supune strict prevederilor Legii 190/1999, in sensul ca se poate constitui ipoteca pe bun viitor, iar ipoteca este valabila pana la rambursarea integrala a creditului ipotecar , dobanzilor si comisioanelor aferente, astfel incat, in consecinta, dispozitiile art.1775 si 1786 din Codul Civil sunt inaplicabile'', va rog sa imi spuneti ce inseamna acest lucru? Sunt un bun platnic, achit rata chear mai devreme decat data scadenta, dar vreau sa stiu in caz ca nu mai reusesc sa platesc, sa pot alege cea mai buna solutie.
Din cate inteleg eu, din fraza mai sus mentionata, nu pot beneficia de privilegiile art 1775, care vizeaza ca '' bunurile viitoare ale debitorului nu pot fi obiectul unei ipoteci''. In concluzie, imi puteti spune daca apartamentul pe care il am pe numele meu, cu drept de uzufruct viager in favoarea parintilor, banca se poate atinge de el si ce optiuni, solutii am?
Va multumesc din nou.
@Negru_Simona Pot doar presupune ca este vorba despre bunurile viitoare de tipul constructii noi sau amenajari speciale, care sunt legate de imobilul ipotecat. Pentru un raspuns pertinent, ar trebui sa analizez intregul contract de credit si documentele privind ipoteca. Daca apreciati util, trimiteti documentele scanate pe adresa mea de mail.
Va doresc succes.