August 7, 2010     Florin Dumitrescu

Se poate revoca donatia?

Distribuie acest articol

Revocarea reprezinta desfiintare a contractului de donatie prin manifestarea unilaterala de vointa a donatorului, in cazurile si in conditiile prevazute de lege.
Sunt revocabile prin esenta lor donatiile de bunuri viitoare si donatiile intre soti. Donatiile mai pot fi revocate: a. pentru neindeplinirea sarcinii. b. pentru ingratitudine; c. pentru nastere de copil. In primele doua cazuri, revocarea donatiei se pronunta prin hotarare judecatoreasca, iar in ultimul caz ea opereaza de plin drept, urmand sa fie constatata de instanta, in caz de neintelegere intre parti.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
196 Comments
Vechi
Noi Voturi
Inline Feedbacks
View all comments
cristina
cristina
12 Ani Acum

Mama mea vrea sa mi doneze casa, dar eu mai am o sora cu un copil. Poate ataca sora mea actul.

ana-monica
ana-monica
12 Ani Acum

Sotul meu a primit un apartament –donatie de la parintii lui. Sotul meu vrea sa vanda apartamentul si eu nu. Ce drepturi pot avea eu sau daca am un cuvant de spus in acest caz. Eu stiu ca un obiect sau apartament primit prin donatie apartine doar donatorului.
Mentionez ca apartamentul a fost donat cu doi ani inaintea casatoriei noastre. Stam in acest apartament de 16 ani.

ema
ema
12 Ani Acum

Fiti amabil, acum 10 ani eu cu mama am donat apartamentul mamei, sorei mele, in 2010 mama a decedat , sora mea mi-a facut o procura (ea fiind stabilita la Londra de 22 ani ) prin care ma mandateaza pe mine sa vand apartamentul , am gasit un cumparator prin PRIMA CASA , INTREBARE: Pot avea probleme cu banca care va oferi creditul fam care-l va cumpara, repet eu avand procura facuta de sora mea la notar in tara, eu sunt de acord cu vanzarea ap, (buneinteles si ea) nu mai avem frati.Multumesc

@ana
@ana
12 Ani Acum

daca nu am facut succesiunea dupa moartea tatalui meu mama poate dona sau sa faca act de vanzare cump?

ANA MARIA
ANA MARIA
5 Ani Acum

DAR DUPA MOARTEA EI SE POATE ATACA ACTL DE DONATIE?

cristina
cristina
12 Ani Acum

Am cumparat impreuna cu cumnata mea (sora sotului) o casa, problema este ca actele sunt facute pe numele nostru iar acuma vrem sa facem actele sa aiba si ea drept asupra proprietatii ca si noi. Nu am vrea sa facem donatie ci pur si simplu sa aiba si ea dreptul la fel ca si noi pe jumatatea care i se cuvine. Ce trebuie sa facem si care ar fi pretu? Va multumesc

EMIL
EMIL
12 Ani Acum

Buna ziua domnul notar! Am primit din partea parintilor cu contract de donatie casa parinteasca cu terenul aferent. Mai am o sora care nu a participat la notariat, dar a primit un apartament din partea parintilor pe care l-a donat primului ei copil, un tutore la notar in cadrul acelui act, pt nepot fiind chiar mama noastra. Din cate citesc……..Totusi, in teoria juridica si practica judiciara se apreciaza ca liberalitatile (cum este si donatia) facute in timpul vietii catre succesori sunt supuse reductiunii, atunci cand afecteaza rezerva succesorala.
In concret, orice donatie destinata succesorilor si care afecteaza acea parte de mostenire pe care legea o atribuie anumitor persoane in mod direct si indiferent de vointa decedatului (rezerva succesorala) poate fi atacata (printr-o actiune in instanta) de succesorul nemultumit. Cititi si http://www.fraudaimobiliara.ro/ce-este-donatia-simulata/…….. ce ar fii de facut….. regret ca nu am chemat-o la Notariat unde am primit Casa prin donatie din partea tatalui eu 1/2 si parintii fiecare 1/4 cu uzufruct viager….ma gandesc ce acte sunt necesare …. o declaratie din partea surorii mele prin care sa confirme ca nu mai are pretentii materiale financiare …. valoarea imobilelor fiind identice…. ca acesta este adevarul si mai avem ceva teren agricol pe care l-as impartii in mod egal cu ea inainte de decesul unuia dintre parinti…..va multumesc anicipat de raspuns. Doamne ajuta!

EMIL
EMIL
12 Ani Acum

Eventual sa o chem pe sora sa semneze in fata aceluias notar in cele 6 exemplare de contract inclusiv cele arhivate in biroul notarial…. nu am ideee cum e mai bine ??

cristian
12 Ani Acum

Buna ziua,
Am cumparat o casa in anul 2005, pe care ulterior in anul 2009 am donat-o fiicei mele cu ACT DE DONATIE CU CLAUZA DE INTRETINERE catre soacra mea, pana la majoratul fiicei. Cum pot anula donatia, deoarece anul trecut mi sa nascut al doilea copil si nu doresc sa fie discutii intre ele mai tarziu.

ema
ema
12 Ani Acum

Matusa sotului (in prezent decedat), in varsta de 72 ani a donat fiicei noastre minore, in anul 2008 nuda proprietate asupra casei, rezervandu-si dreptul de uzufruct viager. Actele au fost facute in forma autentica, in fata notarului, minora fiind reprezentata de catre mine, in calitate de parinte, cu incuviintarea prealabila a autoritatii tutelare, la acceptarea acestei donatii. In acest an, matusa s-a razgandit si doreste anularea acestei donatii. In principiu nu ma opun acestei anulari, dar avand in vedere ca fiica mea este minora nu pot face nici un fel de act in numele acesteia fara incuviintarea prealabila a autoritatii tutelare, care a refuzat cererea pe motiv ca nu este in interesul minorei aceasta anulare. Ce optiuni avem? din punct de vedere legal. Repet, in calitate de mama a minorei nu ma opun acestei anulari sau revocari daca aceasta este dorinta matusii care a donat.

Cristina
Cristina
12 Ani Acum

Buna ziua,
Am amandoi parintii in viata si mental sanatosi. Mama naturala si tatal vitreg. Tata doreste sa-mi lase partea lui (donatie sau un altfel de act). Asta ca sa evite o situatie in care celelalte rude de sange cu el ar dori sa faca partaj dupa decesul lui. Inteleg ca partea mamei imi va reveni fara nicio problema, insa el isi face griji pentru partea lui. Se poate ataca actul de donatie? Daca da, ce alt procedeu ar garanta reusita dorintei lui?
Va multumesc

Cristina
Cristina
12 Ani Acum

Multumesc de raspuns. Am 31 de ani. Adoptia ar fi fost ideala, dar acum e tarziu.

Carmen
Carmen
12 Ani Acum

Daca sunt casatorita si primesc drept donatie o suma de bani -de la o persoana care nu imi e ruda, legal, are si sotul meu dreptul la bani sau la ceea ce cumpar cu ei? Daca achizitionez un imobil cu acesti bani donati mie, are si el dreptul in calitate de sot sau e bunul meu, propriu?

G.Spanu
G.Spanu
12 Ani Acum

Avem un apartament cu trei camere in Pitesti, in acelasi bloc cu fica noastra, si mai avem un fecior in Bacau. Fica ne ajuta foarte mult. Am vrea sa lasam apartamentul unei nepoate de la fica, care este majora, cu obligatia de a ne sprijini pana la capatul vietii. Ce fel de acte ar trebui sa facem (testament, vanzare-cumparare, donatie) pentru a nu putea fi atacate dupa ce nu vom mai fi, si nici sa nu coste prea mult?
De asemeni am dori ca dupa moartea noastra, daca e posibil, fica impreuna cu nepoata (beneficirele apartamentului) sa aiba obligatia de ai da fratelui ei o suma (10%) din valoarea apartamentului la data respectiva in decurs de un numar de ani.
Este complicat ce doresc dar sper sa obtin o informatie utila.
Multumesc!

Moise Iulian
Moise Iulian
12 Ani Acum

Buna ziua,

As avea nevoie de un raspuns in urmatoarea problema. Bunicii mei ambii in viata insa destul de in varsta, vor sa-mi cedeze prin donatie, in timpul vietii o bucatica relativ mica dintr-un teren acoperit cu padure. Intentionez sa fac cateva investitii acolo prin urmare nu as vrea ca in urma succesiunii de peste cativa ani vreunul dintre copii sa poata revendica acel teren. Bunicii mei au 5 copii in total inclusiv mama mea. Intrebarea se pune cum pot din punct de vedere legal sa fac acest contract de donatie irevocabil si la ce suprafata ma refer in parti, sau procentul am dreptul sa ma gandesc, pentru a nu avea discutii mai tarziu cu restul mostenitorilor.

Cristina E.
Cristina E.
12 Ani Acum

Acum 5 ani tatal meu a murit si mostenitori ai apartamentului am ramas eu si cu fratele meu. Eu, i-am donat partea mea de apartament fratelui.
Se poate revoca donatia?

Elena
Elena
12 Ani Acum

Va rog mult sa imi sugerati cum ar trebui sa procedez, respectiv sa imi spuneti cat de “atacabila” este donatia pe care urmeaza sa o faca parintii mei in urmatoarea situatie: eu locuiesc in casa parintilor mei, impreuna cu familia mea de aproximativ un an de zile. Parintii mei, care au in proprietate acest imobil si respectiv terenul aferent, locuiesc de aproximativ un an in garsoniera care se afla in proprietatea mea. Eu mai am o sora, iar acuma parintii s/au decis sa ne faca donatie casa si terenul, respectiv jumatate din teren si casa mie, si cealalta jumatate surorii mele. In plus, ei vor ca eu sa le fac un act la notar (probabil uzufruct) din care sa rezulte ca nu ii voi da afara din garsoniera mea, care ramane proprietatea mea. Spuneti/mi va rog daca sora mea poate ataca donatia pentru ca e inegala, in masura in care eu am casa plus jumatate din terenul aferent, iar ea ramane doar cu cealalata jumatate,in care nu exista nicio constructie. A doua intrebare este: intrucat tatal meu este extrem de schimbator eufemistic vorbind in ceea ce priveste optiunile, iar eu nici acum nu ma aflu intr/un raport amiabil cu el, ce forme de precautie as putea lua sa nu atace in vreun moment de furie donatia. Mai exact, eu va rog sa imi dati un sfat, sa imi sugerati cum ar trebui sa procedez, poate sa insist (nu stiu cate sanse as avea) pentru un act de vanzare cumparare. Va multumesc anticipat.

Elena
Elena
12 Ani Acum

Va multumesc mult pentru raspuns. Am intrebat parintii daca ar fi de acord sa facem un contract de vanzare cumparare si au refuzat categoric. Rezulta ca singura varianta ramane donatia. As vrea sa va intreb daca exista vreo formula juridica prin care sa fie introduse in actul de donatie clauze care cel putin sa ingreuneze tentatia parintilor de a revoca donatia, sau tentatia surorii de a ataca donatia. Va multumesc inca o data

Elena
Elena
12 Ani Acum

Va multumesc mult

POLIANA
POLIANA
12 Ani Acum

Buna ziua. Am si eu o nelamurire cu privire la o donatie. Tatal meu decedat fratele luidecedat, bunica (mama tatalui meu) decedata si ea a facut donatie casa in care locuiau catre fratele tatalui meu dupa ce bunicul a decedat si el. Sotia fratelui tatalui meu nu a mai stat impreuna cu acesta de aprox. 18 ani nefiind divortati si au 3 copii dupa decesul bunicului meu tatal meu a trimis bani pt ingrijirea bunicii si fratelui lui. Sotia fratelui si cei 3 copii nu au stat impreuna cu acestia deci nu au contribuit in nici un fel la intretinere lor . Vreau sa stiu daca pot revoca donatia care a facut-o bunica fratelui tatalui meu cu motiv de nedemnitate fata de acesta a sotiei si copiilor lui. Mentionez ca si inmormantarea fratelui tatalui meu am facut-o tot noi, sotia si copii nefiind de acord sa o faca. Va rog sa imi spuneti ce pot sa fac in cazul acesta ambii frati sunt decedati de peste 2 ani la diferenta de 3 luni. Va multumesc

georgeta
georgeta
12 Ani Acum

Buna ziua
Daca donez proprietatile pe care le detin celor doi copii minori pe care ii am aceasta donatie poate fi atacata de creditorii care sunt la firma la care sunt administrator si care este in faliment?
Este mai bine sa fac un contract de vanzare cumparare?
Multumesc

ALEXANDRU_45
ALEXANDRU_45
12 Ani Acum

Rog frumos solutii pentru indrumarea cazului meu: Vorbesc in numele sotiei. Dupa moartea mamei mele, sotul mamei a ramas in apartament [2 camere], dupa ceva timp s-a facut succesiune, impartindu-se in trei: sotul,eu si sora mea, el avand 62% iar eu impreuna cu sora 38%. Dupa circa trei ani de la decesul mamei mele, ne ameninta ca-si vinde partea lui de 62% unui SAMSAR si ca o sa ne judecam cu acela pentru partea noastra. Am cerut partea noastra,dar refuza. Intrebare? ce putem face? putem deschide proces pe acest caz si la ce rezultat se poate ajunge. Va multumesc anticipat. Alexandru

Marius Ene
Marius Ene
12 Ani Acum

Buna ziua, doresc sa va multumesc in primul rand in numele celorlalti utilizatori pentru disponibilitatea si sfaturile date!
Vin si eu cu o problema legata de donatie. Am o batranica care doreste sa-mi dea casuta ei si terenul mie in schimbul intretinerii si a unei sume de bani lunare. Din ce am inteles eu pot face in loc de contract de V-C-(ceea ce ea nu doreste), un contract de Donatie cu rendita viagera-(sper ca am scris bine) nefiind nevoie de unul cu uzufruct dumneaei dorind sa mearga la un camin de batrani plictisita fiind de singuratate si separat de donatie un contract de intretinere tot pentru ea (plata darilor catre camin,si medicamente)
1) Prima intrebare este: daca este absolut necesar certificatul medico-legal psihiatric pentru donatoare?(are 90ani) sau se poate face si fara acesta, actul de donatie?
2) Cea dea doua intrebare este: Ce trebuie sa specific in actul de donatie pe langa ( Ca dumneaei nu mai are copii, doneaza in cunostinta de cauza, donatia nu afecteaza rezerva succesorala) pentru ca actul de donatie sa fie Foarteee clar si exact pentru a evita orice neplaceri ulterioare?
3) Cea de a 3 a intreabare este daca dupa primirea donatie eu pot vinde/dona/ acest imobil firmei mele iar apoi firma sa-mi vanda mie apartamentul inapoi pentru a incerca sa previn o ulterioara revocare a actului de donatie?
4) Revocarea donatiei am inteles ca este posibila doar de donator insa necesita recurgerea la judecata efectiva? sau ea il poate revoca daca este influentata de o terta persoana si simplu la notar.?
Va multumesc enorm pentru informatii.

Marius Ene
Marius Ene
12 Ani Acum

Mentionez ca Batranica este perfect sanatoasa mental, a mai facut acel test pentru certificat medico-legal psihiatric si nu mai doreste sa-l repete.

Marius Ene
Marius Ene
12 Ani Acum

Va multumesc foarte mult pentru raspuns! Operatiunea de vanzare mentionata mai sus de mine ma ajuta sa impiedic mult mai usor, un eventual proces intentat pentru revocarea donatiei, in cazul in care pe doamna o sfatuiesc diferite persoane ca poate face asta? Sau in cazul in care alte rude ar dori sa intenteze o succesiune dupa decesul acesteia (alte rude de care am auzit vag, nu copii sau frati ci unchi sau rude de gradul 3, 4 de care nu sunt informat) Chiar daca eu imi respect obligatiile de rente si nu provoc nici un fel de disconfort doamnei? sau nu ma ajuta cu nimic aceasta operatiune?

Negru Simona
Negru Simona
12 Ani Acum

Buna seara, va rog, daca ma puteti ajuta intr-o problema.
Am un credit ipotecar, in chf, in ultima perioada rata a crescut foarte mult datorita diferentei de curs valutar, daca nu mai reusesc sa imi achit ratele, as dori sa aflu care sunt consecintele de neplata a creditului? Deasemenea daca garantia imobiliara nu mai acopera valoarea creditului, ce se poate intampla? Mai am pe numele meu un apartament cu drept de uzufruct viager in favoarea parintilor mei, ar putea banca sa mi-l ia?

Negru Simona
Negru Simona
12 Ani Acum

Va multumesc tare mult.

Negru Simona
Negru Simona
12 Ani Acum

Va multumesc pentru raspuns. In acest moment garantia imobiliara nu mai acopera valoarea creditului, in acest sens se poate executa silit si un alt bun prezent sau viitor? Vreau sa citez o fraza din contractul de ipoteca” Prezentul contract de ipoteca se supune strict prevederilor Legii 190/1999, in sensul ca se poate constitui ipoteca pe bun viitor, iar ipoteca este valabila pana la rambursarea integrala a creditului ipotecar , dobanzilor si comisioanelor aferente, astfel incat, in consecinta, dispozitiile art.1775 si 1786 din Codul Civil sunt inaplicabile”, va rog sa imi spuneti ce inseamna acest lucru? Sunt un bun platnic, achit rata chear mai devreme decat data scadenta, dar vreau sa stiu in caz ca nu mai reusesc sa platesc, sa pot alege cea mai buna solutie.

Negru Simona
Negru Simona
12 Ani Acum

Din cate inteleg eu, din fraza mai sus mentionata, nu pot beneficia de privilegiile art 1775, care vizeaza ca ” bunurile viitoare ale debitorului nu pot fi obiectul unei ipoteci”. In concluzie, imi puteti spune daca apartamentul pe care il am pe numele meu, cu drept de uzufruct viager in favoarea parintilor, banca se poate atinge de el si ce optiuni, solutii am?
Va multumesc din nou.

196
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor