11.01.2009     Florin Dumitrescu

Ce este donatia?

Distribuie acest articol

Contract prin care o persoana, donator, transmite, de regula in mod gratuit si irevocabil, dreptul de proprietate asupra unui bun catre o alta persoana, donatar, care il accepta. Donatiile facute unui minor sau unei persoane puse sub interdictie se accepta de oricare dintre parinti sau de tutore. Donatia este un contract gratuit, unilateral, deoarece donatarul nu-si asuma obligatii fata de donator, in afara indatoririi generale de a-i purta recunostinta. Donatia este un mod originar de dobandire a proprietatii imobiliare.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Anunta-ma cand
guest
273 Comments
Vechi
Noi Voturi
Inline Feedbacks
View all comments
serban claudia
serban claudia
14 Ani Acum

Buna ziua. As dori sa va intreb si eu in legatura cu donatia imobiliara. Socru meu vrea sa ne faca act de donatie. Copiii nostri sunt minori si noi vrem sa le dam mai departe imobilul se poate? Ce drepturi am eu ca sotie? Dar copiii?
Sotul are drepturi depline chiar daca este donatie? Va multumesc.

Tanase Mirela
Tanase Mirela
6 Ani Acum

Cat de sigura este donatia? se poate contesta?

maria
maria
14 Ani Acum

buna ziua
va rog ajutati si mine, am o intrebare: eu sint proprietara si am facut o donatie si acuma in calitate de donatar, vrea sa vinde jumatatea apartamentului.
se poate face asa ceva, fara stirea mea sau daca nu vreau eu sa fac vinzare, pt.el ce drept are?multumesc din inima

Madalina
Madalina
14 Ani Acum

Bunicii mei au ales sa faca act de donatie pentru proprietatea pe care o detin.
In curtea respectiva sunt 2 case si un garaj. In conditiile in care ei vor sa lase prin donatie garajul si o casa unuia dintre copii si cealalata casa celuilalt copil, cel care are doar casa poate ataca actul de donatie al celuilalt?
Din cate am inteles eu de la un notar public conditia pentru ca acest act sa nu fie atacat este ca cei doi mostenitori sa primeasca prin donatie parti egale (50%/50%). In caz contrar acest document de donatie poate fi atacat.
Este adevarat?

Radu
Radu
14 Ani Acum

Sunt divortat. In urma divotului casa mi-a revenit mie (platind jumatate din valoarea casei, fostei sotii). Copilul minor se afle sub tutela mea. In cazul unei donatii a casei catre minor, aceasta poate fi atacata de vreo institutie (banca) ?

Diana
Diana
3 Ani Acum
Reply to  Radu

Buna! Ați donat copilului Dvs casa? Este totul ok? Ce amestec au cei de la autoritatea tutelară, după ce ați făcut Donația către minor? Este totul ok? Sunt și eu interesat de o donație către copilul minor! Mulțumesc!

luciana
luciana
13 Ani Acum

In legatura cu o donatie.
Soacra mea i-a donat fiului ei un apartament. Fiind casatoriti am investit in acel apartament, am platit absolut totate cheltuielile lunare, impozit in fiecare an, iar acum, dupa 5 ani de la donatie, soacra mea vrea sa se mute inapoi in apartament (noi fiind plecati in strainatate) pe motiv ca ea nu are unde sa locuiasca. Ce putem face in acest caz, deoarce sotul nu vrea sa strice actul si nici nu mi se pare corect, ca dupa ce am schimbat tot in apartament ea sa se poate intoarce cand doreste.

Dan Stavila
Dan Stavila
6 Ani Acum

Sarmana soacra.

CTN
CTN
13 Ani Acum

locuiesc de multi ani in strainatate, sunt cetatean strain, acum 7 ani am facut donatie fratelui meu din romania pt casa ce o aveam acolo,cu conditia verbala sa aiba grija de mama noastra. Donatia am semnat-o numai eu,desi eram casatorit,intre timp am divortat.
Problema care a intervenit este ca fratele meu vrea sa vinda acea casa {donata de mine } si sa ii cumpere fiicei lui alta casa, nu stiu ce se va intimpla cu mama noastra in acest caz fiindca el nici nu vrea sa mai stea de vorba cu mine,spunindu-mi „ca am uitat ce am semnat”.
Intrebarea mea este daca se poate revoca aceasta donatie avind in vedere ca fosta mea sotie nu a semnat actul atunci,sau daca e vreo cale de anulare a donatiei.. va multumesc mult CTN

Aurelia
13 Ani Acum

Buna ziua, am si eu o problema:daca pe terenul donat de parintii mei inainte de casatoria mea, s-a construit o casa in timpul casatoriei, ce drepturi are sotia in caz de divort? Donatia este facuta cu mentiunea „fara drept de vinzare sau grevare”. Multumesc

Aurelia
13 Ani Acum

Multumesc mult d-le Dumitrescu.Terenul este al sotului, casa este construita impreuna de sotul cu sotia. Presupunerea d-vostra a fost corecta. Doar ca s-a luat un imprumut de la banca pt. continuarea constructiei, imprumut garantat cu casa parintilor baiatului (in prezent ipotecata pt. 20 ani, pe cit e imprumutul) Dupa divort,fosta sotie cere o suma f. mare ca despagubire.Credeti ca e bine sa se faca partajul prin proces? Ex sotia vrea cale amiabila, cu reguli si pret impus de ea! Inca o data,multumesc mult. Cu stima

maria
maria
13 Ani Acum

am cumparat un apartament cu un credit si vreau sa il las la o nepoata, am un baiat si nu vreau sa il las lui… cum sa procedez? in cazul decesului meu ca acest imobil sa ramana nepoatei mele (nu pot sa fac act de vanzare cumparare deoarece imobilul este ipotecat la banca)?

diandra
diandra
13 Ani Acum

sotul meu a primit prin donatie, cu uzufruct viager, de la bunica lui un apartament.
donatia poate fi atacata?

DJ
DJ
13 Ani Acum

Fratele meu vrea sa-mi doneze garsoniera la care este proprietar, el avand si o alta casa in care e coproprietar cu sotia lui….garsoniera e pe numele lui, el este casatorit si avand 2 minori. Ce trebuie sa specifice avocatul ca donatia sa nu poata fi atacata (de sotul meu in caz de divort, de sotia lui sau de copiii lui)… sa fie definitiva si irevocabila?

Maria
Maria
13 Ani Acum

Buna ziua!

daca exista posibilitatea as ruga raspuns la o intrebare:
1. daca donez apartamentul fiului meu, banca poate revendica apoi apartamentul pe baza unor datorii neachitate

ioana ionescu
ioana ionescu
13 Ani Acum

buna ziua. Inainte de casatorie, sotul meu a incheiat cu parintii sai un contract de vanzare/cumparare cu clauza de intretinere pt. un apartament in care locuiau ei. Intre timp, socrul meu a decedat, iar noi ne/am indeplinit obligatiile legale privind inmormantarea si toate cheltuielile viitoare legate de pomeni, etc.
Sotul meu doreste sa facem investitii si imbunatatiri in acel apartament, pt. a ne muta acolo dupa decesul mamei sale. Ce act notarial poate face, pentru a beneficia si eu de o cota parte a imobilului, avand in vedere ca si eu contribui in mod egal la investitie. Exista varianta legala a donarii imobilului catre unicul nostru copil minor si care sunt avantajele si dezavantajele? Soacra , care este in viata, trebuie sa fie de acord cu donatia ? Va mutumesc!

RODICA
RODICA
13 Ani Acum

Sotul meu are un apartament primit prin donatie de la parinti.In contract este stipulat ca parintii lui beneficiaza de uzufruct. Poate sa-l vanda fara ei?
Sau numai cu acordul unuia dinte ei?
Dupa decesul parintilor lui are drepturi depline chiar daca mai are o sora.

diandra
diandra
13 Ani Acum

sotul meu a primit prin donatie un apartament de la bunica lui (inainte de casatoria noastra). precizez ca batrana are doi copii in viata (tatal si matusa sotului), care au fost de acord cu donatia si un frate al sotului. exista posibilitarea de atacare a actului de donatie de catre acestia (in special de fratele sotului meu)?

BOGDAN
BOGDAN
13 Ani Acum

Buna ziua!
Parintii mei au divortat si apartamentul mi-a fost dat mie prin donatie cu uzufruct viager in favoarea tatalui, iar mama a renuntat la orice pretentie.
Nu mai am frati. Doresc sa stiu daca acest act poate fi atacat de una dintre parti.
MULTUMESC!

iulia
iulia
13 Ani Acum

Apartamentul il pot dona fetei mele? Ma costa ceva la notariat? prin absurd, banca la care am imprumut dar nu ipotecar imi poate face probleme daca casa o trec pe numele fetei?

George
George
13 Ani Acum

Buna ziua,
Doresc sa cumpar un teren prin contract de vanzare cumparare care este obtinut de proprietarul actual prin donatie din 1996 de la un unchi care a decedat in anul 2003. Dupa cumparare daca donatia este atacata eu ca proprietar pot fi implicat si cum in acest proces?
Va multumesc

Aura
Aura
13 Ani Acum

Am si eu o intrebare. Vrem sa achizitionam prin banca un apartament pe care proprietarul il detine in urma unui act de donatie. Se poate ? Banca e foarte stricta. Care este cauza? De ce nu ar fi acceptat acest act de donatie? Donatorul nu are copii.

maia
maia
13 Ani Acum

Am si eu o intrebare.Vreau sa donez garsoniera fiului meu minor. Sunt divortata si am datorii neachitate pt un credit de nevoi personale. Ce probleme ar putea apare din partea bancii sau a firmelor de recuperare? Va multumesc!

gigi
gigi
13 Ani Acum

Mătusa soției vrea sa lase casa si terenul aferent (curte, grădină) fiicei noastre. Respectiva mătușa mai are rude in viata pe sora ei și pe sotia mea și fratele ei (al sotiei). Vă rog să-mi spuneti ce forma de contract trebuie să intocmesc astfel incit bunurile să-i rămină fiicei mele, fără a putea fi atacat in instanta sau altfel! Fiica mea este minoră (14 ani)

VĂ MULȚUMESC!!!!

matila
matila
13 Ani Acum

Buna ziua,
In urma divortului am facut partajul, obtinind cite o jumatate de apartament. Fostul meu sot a donat jumatatea lui de apartament celor doi copii ai nostri, el pastrind drept se uzufruct viager. Copiii nu locuiesc in tara. Un timp am locuit amindoi in apartament, dar fostul meu sot nu aplatit nici un leu pentru nici un fel de cheltuieli de intretinere. Eu m-am mutat din apartament. Momentan locuieste in apartament cu o concubina de a lui si nu plateste nici acum cheltuielile de intretinere, adunindu-se in acest fel o datorie mare. Ce pot sa fac eu pentru a-mi putea primi partea de apartament ?
Va multumesc!

simi
13 Ani Acum

tocmai am achizitionat printr-un contract de vanzare-cumparare un teren intravilan de la un proprietar care la randul lui l-a dobandit prin donatie. In cazul unei revocari a acestei donatii pot sa pierd proprietatea asupra acestui teren? Cu multumiri

matila
matila
13 Ani Acum

Multumesc pentru raspuns, dar fostului meu sot ii convine situatia actuala, el nu este de acord cu iesirea din indiviziune, nici cu vinderea apartamentului. De ani de zile traieste fara plata cheltuielilor de intretinere. Va rog sa-mi spuneti in ce masura ma pot afecta pe mine datoriile acumulate de fostul meu sot, prin neplata cheltuielilor de intretinere (utilitati consumate, folosite in totalitate numai de el si concubina lui)?
Cu multumiri

Lili_Anca
Lili_Anca
13 Ani Acum

Am primit prin donatie casa parinteasca + terenuri, iar parintii mei au uzufruct pe viata, locuind in respectiva casa.
Sufar de o boala neurologica incurabila si care cu timpul poate degenera in dementa, sau Alzheimer. Ma tem ca la vremea cind as intra in posesia efectiva a bunurilor imobiliare, s-ar putea sa nu mai fiu in deplinatatea capacitatilor mele mentale/psihice si sa nu pot administra soarta acestor bunuri. Ce trebuie facut, pt. ca sotul meu sa poata, in cazul in care eu n-as mai fi in stare (sau chiar n-as mai fi in viata), vinde casa, terenurile, etc…?
As dori sa rezolv tot ce e necesar pt. transferarea puterii de decizie (referitor la bunurile imobile de mai sus) asupra sotului meu, atita timp cit mai pot s-o fac constient.
Va multumesc anticipat pt. raspuns si event. chiar sfat.

dan
dan
13 Ani Acum

Am cumparat dupa casatorie un apartament ai carui proprietari suntem eu si sotia mea. In contract se precizeaza ca pretul necesar cumpararii apartamentului este primit prin donatie de la parintii mei. Nestiind ce inseamna donatie si notarul explicandu-ne ca orice bun cumparat dupa casatorie este bun comun al ambilor soti, eu si sotia am semnat (desi sotia mea a contribuit si ea cu o suma semnificativa la cumpararea apartamentului). Interesandu-ne la un avocat, am aflat ca sotia mea, nu are de fapt niciun drept la apartament desi e proprietar ca si mine(este adevarat?). Daca intr-adevar asa este ce pot sa fac ca sotia mea sa aiba acelasi drept ca si mine la apartament. Astept toate solutiile posibile

273
0
Would love your thoughts, please comment.x

Revista Ta de Educatie in Imobiliare si Constructii


Autor

Florin Dumitrescu Linked In

Eu sunt Florin Dumitrescu si cred ca am o mare doza de naivitate si idealism. Idealism si naivitate. Desi pare o prezentare tinuta la Asociatia Idealistilor Anonimi, de fapt nu e decat o justificare, poate neverosimila a crearii acestei reviste. Da. Am creat aceasta revista in speranta naiva de a indrepta lucrurile (care trebuie sa recunoastem, nu merg foarte bine) in afacerile imobiliare.

Cere sfatul nostru

    Autor